Az indoklásból kiderül, hogy az Axel Springer AG és a Ringier AG még 2010. március 23-án kötött egy megállapodást, amelyek értelmében új közös holding vállalat formájában egyesíteni kívánják az Axel Springer lengyelországi, csehországi és magyarországi, valamint a Ringier szerbiai, bosznia-hercegovinai, szlovákiai, csehországi és magyarországi érdekeltségeit. A két fél kérte a magyarországi összefonódás engedélyezését a GVH-tól 2010. április 23-án érkezett.

A hivatal a döntéséhez kérte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szakhatósági állásfoglalását, a tanács 2011. április 18-i döntésében e hozzájárulását megtagadta.(Az akkor napvilágot látott indoklás szerint a Médiatanács szerint a fúzió egyértelműen és jelentősen veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését.) Ezt követően a Versenytanács április 28-i előzetes álláspontjában jelezte, hogy el kívánja utasítani a kérelmet. Majd a médiacégek május 6-i beadványukban kérelmüket visszavonták. (A két cég aznap kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a magyarországi leányvállalatok fúziója továbbra is a tervek között szerepel. A két kiadóvállalat a lehetséges opciók alapos mérlegelése után hozza meg döntését, hogy kérelmezik-e egy módosított fúziós terv engedélyezését, és ha igen, milyen formában.)

Végül a Versenytanácsnak nem maradt más dolga, mint az eljárást megszüntetni. Mivel ilyen esetben a befizetett eljárási díj fele visszajár, a hivatal visszafizet kétmillió forintot.