Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár még nehéz végső mérleget vonni, mivel még tartanak a kiváltások, ezzel együtt jóval több ügyfelet szereztünk, mint amennyit más bank elvitt tőlünk. Összességében a vártnak nagyjából 40 százaléka lett a tényleges, banki hitelkiváltásokra vonatkozó kereslet - mondta Harmati a lapnak.

Mindez a bankvezér szerint több tényezőnek köszönhető,. Egyrészt meglepően magas volt az önerős hitelkiváltás, másrészt a bank a tapasztaltnál jóval erősebb politikai kommunikációra számított, harmadrészt a bankok sem magyarázták túl a hitelkiváltást, negyedrészt az ügyfelek nagy része a saját bankhoz fordult megtartó ajánlatért.

Hitelkínálati oldalon egyre többen kínálnak fix kamatozású konstrukciókat, ami akár 5-10 évig vagy még hosszabb ideig az emelkedő kamatszinttől független, fix törlesztést tesznek lehetővé az ügyfélnek. Ám hiába kínált több bank, így az Erste is hosszú kamatperiódussal fix kamatozású termékeket, az ügyfelek az alacsony jelenlegi kamatok bűvöletében döntő részben a változó kamatozású konstrukciókat választották, csak minden ötödik ügyfél kérte a fix kamatozást az Ersténél - mondta Harmati.

Az Erste veszi át a Citibank lakossági és privát banki ügyfeleit, a folyamat 2016 végére valósul csak meg. A lassú átmenet egyik oka, hogy az összes hatósági engedély megszerzése után gyorsulhat fel az összes közös szolgáltatási és informatikai fejlesztés. A másik ok a szervezeti integráció előkészítése és időigénye. A Citibank ugyanis más üzleti modellben működött. Az új idők egyik ele lesz, hogy a Citi függő ügynöki hálózata februártól már az Erste termékeit kínálja - mondta Harmati László.