BUX
39603

Elmaradt a trendforduló a kiskereskedelemben

A májusi 0,7 százalékos növekedést követően júniusban 0,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi értékesítés volumene a naptárhatástól megtisztított adatok alapján, így a félév egészében 0,2 százalékos a csökkenés az előző évhez képest - közölte a KSH. A kiigazított adatok szerint a júniusi forgalom volumene 0,5 százalékkal elmaradt az előző havitól.

NAPI, 2011. augusztus 24. szerda, 09:00

Az országos kiskereskedelmiüzlet-hálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben júniusban 658 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, az első félévben 3579 milliárd forint forgalom realizálódott. A kiskereskedelmi eladások értékében 45 százalék volt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 19 százalék az üzemanyag-, 12 százalék a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletek részesedése; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2011 első félévében.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban 0,5 százalékkal növekedett, az első félévben stagnált. A forgalom jelentős részét (90 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai júniusban lényegében nem változtak, míg az élelmiszer-, ital, dohányáru szaküzleteké növekedtek (4,1 százalék.

A régióban jól áll a magyar kisker
A jobban teljesítők között van a régióban a magyar kiskereskedelmi forgalom - kommentálta a KSH jelentését a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Romániában és Szlovákiában ugyanis jelentős, 8,2 és 4,2 százalékos visszaesést mértek, míg Szlovéniában és Lengyelországban ennél kisebb, ám még így is figyelemre méltó 2,2, illetve 0,9 százalékos csökkenést regisztráltak.A háztartások fogyasztási döntéseit több jelentős tényező is befolyásolja idén. Az szjaA változások hatására a szektor rendelkezésre álló jövedelme nagy mértékben megnőtt. Hasonló hatást fog kiváltani a nyári hónapokban kifizetett reálhozam is, amely adómentesen jutott el a háztartásokhoz - közölte a tárca. Fontos negatív tényező azonban a svájci frank árfolyamában az utóbbi hónapokban bekövetkezett negatív változás: a növekvő törlesztő-részletek kiszorítják a háztartások fogyasztásra fordítható jövedelmét, illetve az általuk generált bizonytalanság miatt a megtakarítások is előtérbe kerülnek. A kormány által elfogadott devizahiteles mentőcsomag azonban ennek a tényezőnek a hatását érezhetően tompítani fogja az őszi-téli hónapoktól - véli az NGM.

Az előző év azonos időszakához képest a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene júniusban 1,3 százalékkal csökkent, az első félévben lényegében nem változott. Júniusban kisebb volumenű forgalom bonyolódott a textil-, ruházati és lábbeli- (-8,6 százalék), bútor-, háztartásicikk-, építőanyag- (-6,6 százalék), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (-6,3 százalék), míg a többi üzlettípusban növekedtek az eladások.

A legdinamikusabban a csomagküldő áruházak tudták eladásaikat növelni (14,3 százalék); folytatódott a forgalom bővülése a könyv-, újság-, papíráru- és egyébcikk- (7 százalék) valamint a gyógyszer, gyógyászati termék- (5,3 százalék) és az illatszer kiskereskedelemben (10,5 százalék).

Az üzemanyagtöltő állomások változatlan áras forgalma júniusban 1,6 százalékkal, az első félévben 0,6 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júniusi volumene lényegében stagnált, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 1,2 százalékkal csökkent, az üzemanyagkutaké 0,8 százalékkal nőtt.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya az első negyedévben 38 százalék volt. A többi régió egyenként 8,4-11,7 százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból.

Az első negyedévben Nyugat-Dunántúlon (1,5 százalék) és Közép-Dunántúlon (0,5 százalék) növekedett a forgalom volumene, mialatt a többi régióban mérséklődött, a legnagyobb mértékben az Észak-Alföldön csökkent (2,1 százalék).