BUX
39663

Elmosta az eső a termelők reményeit

A héten várhatóan befejeződik az őszi kalászosok aratása, a végleges terméshozamok alaposan elmaradnak az előzetesen várttól.

Kiss Melinda, 2010. augusztus 4. szerda, 18:01

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) határszemléje alapján az őszi árpát szinte teljesen, az őszi búzát pedig a mintegy egymillió hektáros vetésterület 92 százalékáról már betakarították. Mindkét növény esetében alaposan elmaradnak a végleges terméshozamok az előzetesen várttól, ez pedig az elmúlt hetekben fölhajtotta az árakat - még annak ellenére is, hogy a kereskedők, illetve a malmok egy része csak kisebb tételeket vásárol.

Az árpa esetében az MGSZH 4,1 tonnás hektáronkénti becsléséből csak 3,5 tonnás országos átlag teljesült. A búza a 4,4 tonnás várakozással szemben 3,7 tonnás országos hektáronkénti átlagot mutat, így az elmúlt évihez képest 20 százalékkal kisebb a magtárakba került termésmennyiség. Egyvalami teljesült, az előzetesen becsült 30-40 százalékos terméshozam-kiesés az őszi kalászosok esetében. A legjobb búzatermést - hektáronként 4,6-4,7 tonnás átlag mellett - az ár- és belvizekkel legkevésbé sújtott Vas és Zala megyében takaríthatták be, míg a leggyengébb hozamokat (3-3,2 tonnás) a Jászságban és Heves megyében voltak kénytelenek elkönyvelni a termelők.

Több szempontból is rendhagyó volt az idei szezon, nemcsak a terméskiesés mérete és a minőségi problémák miatt, de az elhúzódó munkálatok következtében is. Egy átlagos évben az árpa aratásával kezdődik júniusban a munka, amit nagyjából két-három hét múlva a repce követ, idén azonban még mindig vannak olyan táblák, ahonnan nem sikerült learatni az árpát - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Az esőzések és a rekordmagas talajvízszint még mindig nehezíti a termelők munkáját. Becsléseik szerint emiatt az őszi kalászosok vetésterületének 5-10 százalékáról nem tudják learatni a termést. A termelők persze folyamatosan próbálják menteni a menthetőt, azonban egy határon túl már nem éri meg a ráfordítás - az árpa és a búza esetében ez a hektáronkénti legkevesebb egy tonnát jelenti. Ha ennél kevesebb a várhatóan betakarítható mennyiség, akkor a munkagépek költségei már meghaladják a várható bevételt, és akkor már legfeljebb csak betárcsázva, zöldtrágyaként hasznosítható a termény. Vancsura becslése szerint az idén mintegy 200-400 ezer tonnára tehető a csak emiatt elvesző búzamennyiség.

A két legfontosabb őszi kalászos mellett lassan befejeződik a többi gabonaféle aratása is. A mintegy 123 ezer hektáron vetett tritikálé 80 százaléka, 313,1 ezer tonna már a raktárakban van, ahogyan a 107 ezer hektár 83 százalékáról learatott 275,2 ezer tonnányi tavaszi árpa is. Az évek óta egyre inkább csökkenő termőterületű rozsból idén eddig 59 ezer tonnát arattak le. Csaknem befejeződött a közel 261 ezer hektáron vetett repce betakarítása is, már csak az eddig megközelíthetetlen helyekről próbálják menteni a menthetőt. A meglehetősen gyenge - hektáronként 1,3-2,8 tonna között szóródó - megyei termésátlagok még a tavalyi, aszályosabb idő miatti gyengébb eredményeket is alulmúlják, az országosan betakarított termés mindössze 552 ezer tonna. Az aratást követő talajmunkákat eddig az 1,8 millió hektárnyi terület 43 százalékán sikerült elvégezni.