Még az idén bejelenthetik, hogy az NKM Nemzeti Közművek átveszi az Elmű és az Émász egyetemes lakossági szolgáltatását - írja a Világgazdaság.

Ezzel az NKM Energia Zrt.-nek két és félszer annyi áramvásárló lakossági ügyfele lehet, mint most, azaz összesen 2,9 millió. Így a villamos energia hazai egyetemes szolgáltatásának 55 százalékát fogja ellenőrizni

A tevékenység átvétele elhúzódhat a jövő év derekáig, mivel egyebek mellett össze kell hangolni az NKM Energia és az Elmű-Émász informatikai rendszereit. A különbség nemcsak az átvevő és az átadó cégeknél alkalmazott megoldások között van, hanem abban is, hogy az Elmű-ÉMÁSZ informatikai rendszerét Németországból irányítják, az NKM-ét pedig helyben.

Az Elmű-Émász egyetemes ügyfélkörének átvételével egy tavaly 12,4 milliárd forint veszteséget termelő szolgáltatást kebelez be az állami cég. A tranzakció után kétszereplőssé váló egyetemes áramszolgáltatás kisebb szereplője az E.on marad a maga 2,4 millió ügyfelével. A tevékenység tavaly 10,2 milliárd forint veszteséget termelt a társaságnak.