Elnapolták a Malév közgyűlését

Elnapolták a döntést a Malév idei üzleti tervéről a cég csütörtöki rendkívüli közgyűlésén, miután e napirendi pont megtárgyalása előtt a vagyonkezelő kezdeményezte a közgyűlés felfüggesztését 30-napra - derül ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) MTI-nek eljuttatott csütörtöki közleményéből.
MTI-Eco, 2011. február 10. csütörtök, 14:11
Fotó:

Ennek oka, hogy a több mint 95 százalékban állami tulajdonban lévő Malévvel kapcsolatban magas szintű kormányközi tárgyalások folynak, az egyeztetések eredménye pedig hatással lehet a társaság idei üzleti tervére - áll a közleményben.

Korábban, a Malév tavaly december 8-án megkezdett és január 6-án folytatott közgyűlésén az MNV a Malév tőkehelyzetének rendezéséről szóló döntést halasztotta el azzal az indokkal, hogy arról a 2010. évet lezáró közgyűlés után a 2011.évi üzleti terv ismeretében határoznak. Az akkori döntés indoka az volt, hogy az MNV csak az éves beszámoló és az üzleti terv alapján tudja megítélni a Malév jövőbeni forrás- és tőkeigényét.

Az idei költségvetési törvény több mint 13 milliárd forintot irányoz elő a Malév tőkeemelésére. Róna Márta, a cég kommunikációs igazgatója korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a Malév éves utasforgalma tavaly meghaladta a 3 milliót, bevétele pedig 92 milliárd forint körül volt, 7 százalék körül csökkent a megelőző évhez képest. Az idén azonban már 11 százalékos bővülésre, 101,5 milliárd forintos bevételre és arra számít, hogy 3,2 millió utast szállít, 6,5 százalékkal többet, mint 2010-ben. A légitársaság 5,4 százalékkal nagyobb kapacitás-kihasználással számol, így a telítettségi mutató várhatóan 66,5 százalékról 67,2 százalékra fog emelkedni, változatlan flotta-méret mellett - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK