Földbe állt a magyar zeneipar

Legalább negyvenmilliárd forintos bevételkiesést okozott a járvány a magyar zeneiparban: a koncertek és élő programok háromnegyede elmaradt - írja a Világgazdaság.
Szabó Dániel, 2020. december 17. csütörtök, 07:50
Fotó: Getty Images

Soha nem tapasztalt mértékű visszaesést szenvedett el a magyarországi élő zenei piac az idén, miután a tavalyinál 76,2 százalékkal kevesebb élő és elektronikus zenei fellépés volt az év első nyolc hónapjában. Ez legalább 40 milliárd forintos kiesést okozott az iparágnak, amely tavaly még 73,5 milliárd forint bevételt ért el, idén viszont elveszítette piacának körülbelül a 60 százalékát - írja a gazdasági lap.

A magyar gazdaságból kieső teljes jövedelem a multiplikátor-hatással együtt akár a 262,5 milliárd forintot is elérheti - állapította meg a ProArt, amely csütörtökön teszi közzé éves zeneipari jelentését. Vagyis ennyit vesz ki, hogy nem voltak fesztiválok, ahol az emberek másra is költöttek volna, nemcsak zenére.

A magyarországi zeneipar 2019-ben 18 milliárd forinttal nagyobb bevételre tett szert, mint a szabad forgalmú könyvpiac, és már a 164,4 milliárdos magyarországi filmgyártásból származó jövedelem felét is megközelítette.

A járvány miatt viszont felpörgött az online zenehallgatás, de kikelt a sírból az otthon is hallgatható bakelit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.12.17 09:50

Olyan öröm olvasni, hogy a magyarkodó és Orbánt dicsérő LESLIE Mandokit nem hagyjuk az út szélén.
Összesen legalább 2 milliárd forint állami támogatást kapott 2013 óta Leslie Mandoki, a Németországban élő rockzenész és producer.
https://444.hu/2018/03/27/leslie-mandoki-es-orban-viktor-akkora-konyvet-hoztak-ossze-hogy-a-vilag-osszes-konyvespolcarol-lelog
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html