Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fonyó Károly tulajdonában lévő Megapolis Media Zrt. 2014 őszén egymillió euróért szerzett elővásárlási opciót a TV2-re - írta az Origo pénteken. A hírportál információját Fonyó Károly tulajdonos-ügyvezető sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Fonyó Károly a portál kérdéseit azzal hárította el, hogy üzleti titokról van szó. A televízió eladása körüli helyzetről a cégvezető azt mondta, az igazságnak és a jognak érvényt kell szerezni. Közölte azt is, Simon Zsolt és Yvonne Dederick, a TV2 tulajdonosainak és ügyvezetőinek aláírása is rajta volt azon az adásvételi szerződésen, amely szerint az ő cége, a Megapolis Media Zrt. vásárolta meg a TV2-t két nappal Andy Vajna előtt.

A cégtulajdonos a hírportálnak azt mondta: jogászaik most azt vizsgálják, hogy ennek a 13-i adásvételnek a tudtában miként írhattak alá a volt tulajdonos-ügyvezetők az újabb adásvételi szerződést október 15-én Vajna cégével.

Fonyó Károly azt mondta, ugyan a TV2-s cég ügyvezetői posztjáról leváltotta Simon Zsoltot és Yvonne Dedericket, még ők a TV2 operatív vezetői várhatóan néhány napig.

Bonyolult konstrukció

Az Origo egy újabb cikkében már arról ír, hogy milyen bonyolult konstrukció állhat a tévévásárlás mögött, s utalnak Braun Róbert - ma már Bécsben tanító, civilben kommunikációs szakértő - szocialista politikus, a Medgyessy-kormány államtitkára egy közel két évvel ezelőtti blogbejegyzésére. Ez azt állította, akkor a 19-25 milliárd forintot érő TV2-t a tőzsdén jegyzett német tulajdonos nem adhatta volna el úgy, hogy az üzlet mögött ne lett volna valamilyen magyar garancia. A 20 milliárd körüli tulajdonosi hitelért valakinek jót kellett állnia. Simicska Lajost nevezte meg. (A 2014-es választások előtt ezek a kijelentések kampányfogásnak tűntek, belesimultak az akkori politikai adok-kapokba.) A teóriát igazolhatta, hogy az akkori Közgép simán kaphatott ekkora bankgaranciát. Ha ezt lehívják, akkor a hitelt nyújtó fél tulajdonába kerülhet az adott cég, nevezetesen a TV2. Fonyó Károlyék most azt mondják, hogy birtokba kerültek. Érvényesíthették a korábban megkötött szerződés adott pontját.

Hosszú nap volt a csütörtök

Csütörtökön derült ki, az Andrew G. Vajna kormánybiztos érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. veheti át a négy csatornát működtető TV2-csoportot; a kormánybiztos cége és a TV2 Media Group Holdings Kft. alá is írta az adásvételi szerződést.

Andrew G. Vajna sajtótájékoztatón közölte: a TV2-ből az ország vezető kereskedelmi televízióját kívánják létrehozni. Úgy fogalmazott: olyan nézettséget kíván elérni, amely a csatorna indulásakor volt mérhető, ez szerinte egy-két éven belül érhető el. Az első fél évre nem ígért jelentős változást, azt követően azonban igen.

A bejelentést követően röviddel az Index azt írta, a Megapolis Media Zrt. kedden megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét. A cég tulajdonosa Fonyó Károly, Simicska Lajos üzlettársa.

Csütörtökön este még egy közleményt kiadott a TV2-csoport, e szerint Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. csütörtökön a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrésze és a CEE Broadcasting Limited alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő részvényei megszerzéséről írt alá adásvételi szerződést. Az adásvételi szerződést az eladó TV2 Media Group Holdings Kft. és a CEE Broadcasting Holding Kft. nevében törvényes képviselői írták alá. A Magyar Broadcasting Co. Kft. így a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Limited üzletrészének tulajdonjogát per-, teher- és igénymentesen, érvényes szerződés alapján szerzi meg - idézte a közleményt a nol.hu.