Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bagoly Bettina azt közölte: a Fővárosi Főügyészség az ügyben három gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését kezdeményezte csalás minősített bűntettének, valamint a számvitel rendje megsértése minősített bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A jegybank február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) feljelentést is tett a rendőrségen.

A jegybank a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál korlátozta a betétkifizetést és felügyeleti biztosokat rendelt ki. A bankcsoport tagja a DRB-n kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB) és a bicskei központtal működő Buda Regionális Bank Zrt. (BRB).

A rendőrség csalás és számvitel rendjének megsértése bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. Hétfő reggel több helyszínen egy időben tartottak házkutatásokat. Tíz embert állítottak elő, egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfő este az MTI megkeresésére azt közölte: a rendőrség négy gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta, öten szabadlábon védekezhetnek.
Az őrizetbe vett gyanúsítottak között van Tölgyesi Péter, a Buda-Cash Brókerház felfüggesztett vezérigazgatója, résztulajdonosa is. Bánáti János, az üzletember védője az MTI-nek elmondta: a Tölgyesi Péter és társai elleni gyanú hatvanmilliárd forintos csalás, továbbá számviteli fegyelem megsértése, valótlan adatközlés, a sértett pedig négy bank. Az ügyvéd hozzátette, hogy tudomása szerint a brókercég egyik jelentős tulajdonosát, volt igazgatósági tagját, P. Z.-t és a vezérigazgató-helyettest V. I.-t is meggyanúsították.

A magyarnarancs.hu információi szerint hárman a brókerház back office részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. "Ennek azért lehet jelentősége, mert így hozzáférésük volt azokhoz a rendszerekhez, melyekről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt állítja: a Buda-Cash évtizedek óta meghamisította az abban szereplő adatokat" - tették hozzá.