Elsüllyed a magyar Las Vegas - kaszál a kincstár

Becsődölni látszik a bezenyei Eurovegas-projekt. A hatalmas kaszinóváros építése már évek óta húzódik és tulajdonosi perek is hátráltatták az indulást. A projektcég legnagyobb tulajdonosának, az osztrák kavicsbárónak is titulált Hans Asamer cégbirodalmának összeomlása úgy tűnik maga alá temette Közép-Európa legnagyobb turisztikai beruházását.
Napi.hu, 2014. március 24. hétfő, 11:10
Fotó: Napi.hu

Immár végleg meghiúsulni látszik a magyar-osztrák-szlovák határ közelébe megálmodott kaszinóváros, az Eurovegas a Győr-Moson-Sopron megyei Bezenyén. A korábbi - módosított - tervek szerint mintegy félmilliárd euróra tervezett beruházás első ütemét idén tavasszal kellett volna átadni, de a hatalmas területen ma is csak néhány - immár üres - konténeriroda található.

Régi történet érhet véget
A bezenyei Eurovegas története 1998-1999-ben kezdődött, amikor a bezenyei tulajdonosoktól megvásárolta a földeket egy befektető társaság , majd ezeket belterületté minősítették át. Az ehhez kapcsolódó külterületi szántóföldet öt évvel később ipari és építési területté minősítették át. Az Eurovegas területe így összesen 300-320 hektárra nőtt.

A Las Vegas-i mintára készülő kasznióváros tervei 2004-ben formálódtak. A terület akkor már Hans Asamer  tulajdonában volt, aki Alfred Supersbergerrel és Rudolf Seyfrieddel közösen tervezte megépíteni a megaprojektet.

Utóbbival évek óta folyik egy per, amelynek legutóbbi tárgyalása idén januárban volt. Seyfried az általa befektetett összeget követeli vissza - vélhetően most már hiába - Asameréktől.

A bezárt Eurovegas-székhelyen már csak az őrség van, a telefonokat nem veszik fel, az ügyvezetőknek felmondtak. A csődöt vélhetően a meghatározó tulajdonos Hans Asamer birodalmának megrendülése okozta. Az osztrákok által kavicskirálynak is nevezett üzletember ugyanis hatalmas vagyont bukott észak-afrikai befektetésein, így ha akarta volna sem tudta finanszírozni a bezenyei kaszinóváros építkezését. Sőt, Asamer tulajdonrészére a bankok rátették a kezüket, s így meghiúsult a társbefektetők keresése is.

A Napi.hu értesülései szerint az évek óta tartó befektetőkeresési akciót tavaly év végén a bankok vették kézbe. Az Eurovegas megmentésére kiírt pályázat azonban eredménytelen volt. A korábban ígéretesnek látszó spanyol, izraeli és német befektetők nem tettek elfogadható ajánlatot, a legesélyesebbnek látszó Hard Rock pedig visszavonta szándékát. A jelek szerint az amerikai szeminol indiánok által birtokolt és kaszinóüzemeltetésben is élenjáró vállalkozás nem bízott az osztrákok által kidolgozott üzleti tervekben és ezért nem akarták megvenni Asamer üzletrészét.

Az osztrák üzletember eredeti tervei szerint valódi szórakoztató központ épült volna Bezenyén öt, Las Vegas-i mintára fazonírozott kaszinóval, 25 ezer játék automatával és 1200 játékasztallal, valamint öt luxushotelben levő mintegy hatezer szobával. A negyven-ötven emeletes szállodák mellé pedig egy 140 méteres tornyot is megálmodtak - mindezt öt ütemben megvalósítva. Az összesen mintegy félmilliárd euró értékű beruházás első ütemét egy hotel és egy kaszinó megépítése jelentette volna.

Az Eurovegas Hungary Zrt.2006-ban nyerte meg az akkori Pénzügyminisztérium által kiírt koncessziót azt követően, hogy 2005 novemberében módosították a szerencsejáték-törvényt, megalkotva az I. kategóriájú kaszinó fogalmát, amely legalább 100 asztalt és 1500 automatát foglal magában, majd 2006. októberében hatályba is lépett a húsz plusz tíz évre szóló szerződés. Akkoriban az osztrák sajtó arról írt, hogy a magyar állam 49 millió eurós támogatást ígért a bezenyei kaszinóvárost fejlesztő cégnek - ez később kacsának bizonyult.

Eközben a beruházók a 2011. január 1-jére tervezett indulás elmaradása okán - a szerződés alapján - napi (!) 1,37 millió forintos kötbért fizetnek az államnak, ezt havonta, minden hónap tizedikéig utalják a Magyar Államkincstárnak. Értesüléseink szerint ezt az összeget egészen a múlt év végéig rendben ki is fizették a potenciális beruházók, eddig mintegy 1,5 milliárd forintot. A 2012-es cégadatokban viszont semmi nyoma annak, hogy ezt a pénzt az Eurovegas Hungary fizette volna be az államkasszába.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dede39, 2014.03.25 07:09

@jobbajobb:

Te, tudod a tutit...
Kellene nyitnod egy "jövőbelátó" irodát...
Menne a bót... biztos....
Ki tudná megmondani, ha nem Te!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.03.24 15:03

@bissone: Amennyiben rám céloztál megjegyezném, hogy nem tartozok az említett közösséghez. Az igaz, hogy néhány megbízást tervezői tevékenységre kaptam tőlük, ezt sosem tagadtam. A magyar megbízóval szemben mindig pontosan fizettek. Keményen alkudoznak, de mindig előtte! olyan még nem fordult elő hogy az elkészült munka után akartak volna az árból lefaragni!
Részemről ennyi volt a zsidózás.
Viszont ezek után tartozok egy magyarázat félével. Mikor kiderült, hogy nem épülhet meg a beruházás, az ivóban kijelentette egy általam jól ismert fideszes:" úgy kell a tetves zsidónak". Ennyit erről...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.03.24 14:01

@bandesz: " ez csak a csali volt h ingyen megszerezzek az ertekes ingatlant, hogy majd mennyi munkahely jon a csoro magyaroknak "

Mondjad jó ember ott a jobboldalon mindenki ilyen éles logikával rendelkezik?
Az általad értékesnek nevezett területen f@szig érő gaz van.
Ha a terület olyan értékes akkor a dicső 2/3-os kormánynak nem kellene vele valamit kezdeni? Ha akkora üzlet ez az ingatlan hogyan fordulhat elő, hogy a nemzet megmentésén permanensen ügyködő mélyen erkölcsös, nemzeti érzelmű, hazafyass nagytőke még egy csőszkunyhót sem épített az értékes területre?

Most induljunk ki abból a felvetésből, hogy kizárólag prémium lakások épültek volna. Gondolod, hogy a zsidó -ahogy nevezni szoktátok-saját kezével keverte volna a betont? A magyar építőiparnak ekkora üzlet nem éri meg? Végül most, hogy a gaz ottmaradt, semmi nem épült, egy árva munkahely nem jött létre ez ügyben jobb lett nekünk? Vagy a jobboldalon elég annyi, hogy megszivattuk a " zsidót"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.03.24 13:29

@bandesz: Velence pedig mihez van közel?

Na - a fővároshoz és Székesfehérvárhoz.

Vagy csak az orsztrákokok szerencsejátékozhatnak?

Meg a szlovákok?

Az M7-es átmenő forgalma sem számít?

Bezenye viszont világváros, ahol a Paprika Hotel a fő attrakció.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bandesz, 2014.03.24 13:25

ugyhogy ez legalabb par km-re lett volna a fizetokepes kereslettol, ellentetben Velencevel. A bennfentesek szerint is eleve ugyvolt kiirva a palyazat h nem is lett volna hely a kaszinovarosnak Velencen. ez csak a csali volt h ingyen megszerezzek az ertekes ingatlant, hogy majd mennyi munkahely jon a csoro magyaroknak. kozben a terveken csak premium lakasok voltak. GYF maig kitart amelett h mekkora befektetes let volna. persze igy van, de csak max neki meg a spekulans haverjainak. hajra MSZP!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html