Elszállt a bioetanol-projekt

Leállította a Mabio Csabacsűdre tervezett 25 milliárd forintos bioüzemanyag-gyárának építését - tudta meg a Világgazdaság.
NAPI, 2010. szeptember 23. csütörtök, 08:20
Fotó:

Mégsem valósul meg a Csabacsűdre tervezett, 25-26 milliárd forint értékű bioüzemanyag-beruházás - értesült a Világgazdaság.

Nemes Dénes, a beruházó kecskeméti székhelyű Mabio Zrt. vezérigazgatója már 2009 tavaszán úgy nyilatkozott, hogy súlyos anyagi gondokkal küzdenek. A gyártás ugyanis német technológián alapult volna, euróárfolyam változása miatt azonban ez hatalmas többletköltséget (több milliárd forintot) jelentett, ami meghaladta a társaság erejét.

A cég az elmúlt években már mintegy kétmilliárd forintot költött a beruházásra: megszerezték a szükséges engedélyeket, megvásárolták a földeket. Hazánkban egyelőre egyetlen helyen, a Hungrana szabadegyházi üzemében állítanak elő üzemanyagcélú bioetanolt.

Több megkezdett beruházásról lehet tudni, ezek jelentős része egyelőre csupán papíron létezik - mondta a lapnak Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke. A közelmúltban a Magyar Vidékfejlesztési Hatóság kis kapacitású üzemek létesítésére kiírt pályázatán huszonhat bioetanollal kapcsolatos projekt nyert.

HOZZÁSZÓLÁSOK