"Nagyon szomorú, nem tudok Tescóba járni", "Siófok? De miért??? Tiszta vicc!", 'Én sajnálom, mert elég sokan használták, főleg az idősebbek" - többek között ilyen kommenteket írtak a Tesco Facebook-oldalára a vásárlók, miután a boltlánc bejelentette, hogy megszünteti egy rakás ingyenes buszjáratát.

A Tesco azt közölte, hogy február 1-től megszűnik az esztergomi, a jászberényi, a nyírbátori, az oroszlányi, a siófoki, a székesfehérvári, a salgótarjáni áruházba járó busz, valamint a miskolc-avasi áruház járata is. Ezt megelőzően - január 1-től - pedig törölték szarvasi, a csepeli, a mohácsi, a Budapest Váci úti áruházba közlekedő járatot, a nagykanizsai bolthoz pedig nem kanyarodik be a helyi járat.

A kihasználtság a ludas

Megkérdeztük a Tescótól, miért törölték a szóban forgó járatokat, a válaszból leegyszerűsítve kiderül, hogy az alacsony kihasználtság miatt lépett a társaság.

Válaszukban azt írták: "Folyamatosan felülvizsgáljuk folyamatainkat, így az áruházainkat kiszolgáló ingyenes buszjáratainkat és azok útvonalát is. A 2015 áprilisában létrejött egységes Tesco Európa vállalatirányítási rendszer keretében megvizsgáltuk és optimalizáltuk ingyenes vásárlói buszjáratainkat, így az említett áruházaknál üzemeltetett Tesco ingyenes járatok is áttekintésre kerültek. A buszkihasználtsági felmérés tapasztalatát illetve a változó lakossági szokásokat is figyelembe véve alakítottuk ki az új járatrendszerünket és a menetrendet."

Közölték azt is, hogy "2017. február 1. után csak egyéni utazással tudják vásárlóink a Tesco jászberényi, miskolc-avasi, nyírbátori, oroszlányi, salgótarjáni, siófoki, székesfehérvár-aszalvölgyi áruházát megközelíteni, ugyanakkor az áruházak továbbra is elérhetők a helyi járatokkal".

Kavarodás Esztergomnál

A buszjáratok törléséről szóló eredeti Tesco-közleményben csak annyi szerepelt, hogy megszűnik az esztergomi járat. Később azonban a cég a nekünk adott válaszában és a saját oldalán is pontosította az esztergomi helyzetet, ott ugyanis két járat működik.

Ezek körül csak az egyik, az áruház és Párkány között közlekedő buszt törlik. A másik, a bolttól a Pilismaróti Vám felé járó ingyenes busz továbbra is megmarad, emellett az esztergomi egység a cég szerint a helyi járatokkal is elérhető.