A versenyhivatal a SZAKOE vállalásai alapján kötelezettségként írta elő, hogy az egyesület véglegesen törölje az autósiskolák által a szakoktatóknak a gépjárművezetői gyakorlati oktatásért fizetendő, minimális vállalkozói óradíjakra vonatkozó - 2013. december 17. napjától felfüggesztett - rendelkezéseket az autósiskolák, valamint a szakoktatók, az iskolavezetők és a vizsgabiztosok etikai kódexeiből. Szintén előírták, hogy az egyesület ne fejtsen ki a működése során az árak befolyásolására irányuló tevékenységet a gépjárművezetői képzés piacán.

A GVH az E-Edu vállalásai alapján kötelezettségként írta elő, hogy a vállalkozás véglegesen törölje a SZAKOE egyes etikai kódexeiben megjelenő, az árak meghatározására vonatkozó rendelkezéseket az általános szerződési feltételei közül (ÁSZF). Szintén előírta, hogy a szervezet ne fejtsen ki a működése során az árak befolyásolására irányuló tevékenységet - a saját árai meghatározásától eltekintve - a gépjárművezetői képzés piacán.

Kedvezőbb lesz a kis cégeknek

A GVH 2013-ban indított eljárást a SZAKOE által meghatározott minimálárszint vizsgálatára, mert a hatóság valószínűsítette, hogy a minimálár meghatározása a SZAKOE által, és betartatása az E-Edu által céljában és hatásában alkalmas lehet a verseny korlátozására a gépjárművezetői képzés piacán. A GVH gyakorlata szerint az ajánlott árak vagy a kötelező minimumárak egységesíthetik az árakat a vállalkozások egyéni költségeitől, teljesítményük minőségétől függetlenül, ami azt eredményezheti, hogy az alacsonyabb önköltséggel működni képes vállalkozások sem kényszerülnek áraik csökkentésére.