Eltűnhet a magyar konzervuborka

Olyan komoly problémák vannak a konzervuborka feldolgozóiparában, hogy azok akár a gyártás jövőjét is veszélyeztethetik - mondta Ledó Ferenc, a Fruitveb elnöke, az Agrárszektor konferenciáján.
Domokos László, 2018. november 30. péntek, 20:30
Fotó: Buksza

A kertészeti ágazatot több negatív hatás is jellemezte idén, ilyen a szélsőséges időjárás, az akut munkaerőhiány, az időnkénti piaci túlkínálat, valamint a feldolgozói kapacitás időszaki hiányossága - mondta Ledó Ferenc a portál beszámolója szerint.

A zöldséghajtatásban a kiegyensúlyozott ár volt a jellemző idén, habár a meleg április és május miatt a hidegfóliás termesztés 3 héttel korábban jelentkezett, ami átmeneti piaci zavarokat okozott. A paradicsomtermesztés jelentősen nőtt az elmúlt évben, és látványos volt a cherry típusok térhódítása 2018-ban.

A szabadföldi zöldségtermesztésben egészen sokáig úgy tűnt, hogy rekord mennyiségű csemegekukorica lesz, a másodvetéseknél azonban jelentős kelési problémák és kihagyások voltak, így a rekord elmaradt - mondta az elnök.

Az ipari paradicsom ezzel szemben sikernövény lett Magyarországon, és idén sikerült elérni a hektáronkénti 80 tonna feletti átlagtermést. A konzervuborka esetén ugyanakkor a feldolgozóiparban olyan komoly problémák vannak, hogy akár a gyártás jövőjét is veszélybe sodorhatja - fogalmazott Ledó.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.12.01 23:37

Szaladok a közértbe üveges csemegeuborkát venni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2018.12.01 18:41

a génmanipuláló tudósokat fel kell kérni, hogy állítsanak elő már eleve üvegben termő, kész konzervuborkát. akkor nem kell permetezni és semmi sem fogja megtámadni, ha üveg külsővel terem. már annyira manipulálták a növényeket, hogy ez simán kirázzák a kisujjukból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html