Még megmenekülhet a közel száz éves budapesti Révai Nyomda, amely finanszírozási problémái miatt idén februárban kezdeményezett maga ellen csődeljárást. Az eljárás ugyanis még nem zárult le: bár a Fővárosi Törvényszék július 9-ei végzésével megszüntette azt, s rendelkezett a vagyonfelügyelő díjazásáról is, de július 31-én hatályon kívül helyezte korábbi döntését. A Révai Nyomda Kft.-t továbbra is fizetési haladék illeti meg a vele szembeni követelések teljesítésében - melyek jelentősnek mondhatók, tavalyi mérlege szerint kötelezettségei meghaladták az ötmilliárd forintot. Nettó árbevétele 2013-ban 2,7 milliárd forinttal lett kevesebb az előző évi 10,3 milliárdnál, a vesztesége pedig tovább nőtt: 288 millió forintról egymilliárdra. A nyomda bevételeinek egyharmada exportból származik, legnagyobb részben osztrák, német és szlovén értékesítésből.

A legnagyobb kapacitású hazai nyomda azt követően kezdeményezte a csődeljárás elindítását, hogy gépei lízingcége, majd a finanszírozó bankok is felmondták szerződéseit. A Révai Nyomda 2013-as üzleti évről készült - 2014 júniusában benyújtott - beszámolójából kiderül, hogy a Deutsche Leasing Hungaria Zrt. tavaly júniusban mondta fel két pénzügyi lízingszerződését a cég romló pénzügyi-gazdasági teljesítménye miatt, majd idén februárban az Erste Bank mondta fel a faktorálási és folyószámlahitelt, a Commerzbank pedig a hosszú lejáratú kölcsönszerződését, s az utóbbi nem hosszabbította meg a 2013 végén lejárt folyószámlahitelét sem.

Révai Nyomda Kft. cs.a. adatai (millió Ft)

20122013
Befektetett eszközök4 415,54 150,8
Forgóeszközök1 920,51 495,9
Aktív időbeli elhatárolások23,81 053,9
Saját tőke994,3-29,7
Céltartalékok23,028,2
Kötelezettségek5 234,85 577,7
Passzív időbeli elhatárolások107,61 124,4
Értékesítés nettó árbevétele10 346,67 639,3
Üzemi eredmény-307,0-846,8
Adózás előtti eredmény-288,8-1 044,9
Mérleg szerinti eredmény-288,8-1 044,9
Forrás: Céginfo.hu


Kiszállna a spanyol tulajdonos

A hitelezők áprilisban még nem fogadták el a Révai Nyomda egyezségi ajánlatát, de a következő, június 18-ai tárgyalásra már "a korábbinál lényegesen attraktívabb ajánlatot" ígértek a hitelezőknek. A vezetőség "joggal várhatja az új ajánlatának hitelezők általi elfogadását" - áll a beszámolóban. A nyomda jövőbeni működésének reális lehetőségét mutatja az a tény is - fogalmaz a dokumentum -, hogy a spanyol tulajdonos el kívánja adni 100 százalékos üzletrészét. Sőt, a vevő már alá is írta az adásvételi szerződést, az eladó azonban csak azt követően szignálja, hogy a finanszírozó pénzintézetek az üzletrész eladáshoz előzetes hozzájárulásukat adják. A jövőbeni új tulajdonos szándékában áll a társaságot 2014 nyarán feltőkésíteni, ennek során a technikailag elavult nyomóberendezéseket új, modern berendezésre cseréli, ezzel biztosítva a Révai számára versenyképes technikát, amellyel ismét sikeresen fog tudni termeli - áll a kft. beszámolójában.

A cég csődeljárásáról és tervezett tulajdonosváltásáról a Napi.hu érdeklődött a Révai Nyomda ügyvezetőjénél, aki azonban szabadságára hivatkozva nem kívánt nyilatkozni, későbbre ígért választ. Nem tudtuk elérni a csődeljárás során kirendelt vagyonfelügyelő, a Budapest Holding Zrt. illetékesét sem, aki szintén nyári szabadságát tölti.

Milliárdos a Révai Print Zrt.-ben

Érdekes ugyanakkkor, hogy július végén 10 milliós alaptőkével új vállalkozást jegyzett be a cégbíróság Révai Print Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. néven. A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy az új társaság fő tevékenysége az üzletviteli és egyéb tanácsadás, de a nyomdaiparhoz kapcsolódó tevékenységek széles körét is bejegyezték, többek közt a nyomást, nyomdai előkészítést, könyvkötést, -kiadást és -kereskedelmet, lapnyomást és -kiadást, papírgyártást, raktározást és csomagolást. A zrt. többségi tulajdonosa a Leisztinger Tamás érdekeltségében lévő A2 IT Arago Felsőbb Technológiai Tudományok Intézete Zrt.

Leisztinger Tamás hazánk egyik legtehetősebb embere, a Napi.hu kiadásában megjelent A 100 leggazdagabb 2014-es számában a 8. helyet foglalta el, mintegy 79,5 milliárd forint becsült vagyonnal. Az A2 IT Arago Zrt.-t 2013 szeptemberében hozta létre egyéb természettudományi és műszaki kutatásra, fejlesztésre. A Révai Print székhelye a Köki Terminál egyik épületében, a XIX. kerület, Vak Bottyán utcában van bejegyezve, ami otthont ad többek közt az üzletember érdekeltségében lévő Hunguest Hotelt Zrt. központi igazgatóságának is.

Megkerestük az A2 IT Arago Zrt.-t is, hogy milyen céllal hozták létre a Révai Printet, s tervezik-e, hogy a csődeljárás alatt lévő, hasonló nevű Révai Nyomda Kft.-t vagy annak vagyonelemeit megvásárolják, de a társaság egyelőre nem kívánt lapunknak nyilatkozni.

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, vékony nyíl - cégjegyzésre jogosult)

Magyar nyomda spanyol tulajdonban

Révai Nyomda Kft. - a honlapján olvasható információk szerint - a térség legnagyobb kapacitású heat-set ofszetnyomdája. A vállalat rövid átfutással többmilliós példányszámban tud nyomatokat előállítani. Elsősorban kereskedelmi kiadványok, színes folyóiratok és egyéb nyomdaipari termékek gyártásával foglalkozik.

A nyomda története 1869-ig nyúlik vissza, amikor a Révai testvérek megnyitották könyvkereskedésüket és kötészetüket Budapesten. Kiadót, majd 1917-ben nyomdát alapítottak. A rendszerváltást követően a Révai Nyomda Kft. az angol Watmoughs-csoport többségi tulajdonába került, 1998-tól a Watmoughs-csoport és a British Printing Company egyesülésével létrejövő Polestar-csoport lett a tulajdonosa. Tőlük 2011-ben a spanyol GED Capital magántőke befektetési társaság vásárolta meg leányvállalatán, a romániai Infopress Group SA-n keresztül.

Megfeleződött a dolgozók száma

A Révai Nyomda tartozásai mintegy 5,5 milliárdot tesznek ki a 2013-as beszámolója szerint, ebből szállítóinak 2,7 milliárddal adós. A lízing- és hitelszerződéseinek felmondásával tartozásai a rövid lejáratú kötelezettségek közé lettek sorolva. Lízingkötelezettsége 2013 végén 773 millió, míg banki és tulajdonosi kölcsönfelvételből származó egymilliárd forint volt. Ezen kívül van egyéb (faktorálásból származó, kapcsolt vállalkozással szembeni) kötelezetssége is.

A társaság az elmúlt közel három évben megfelezte dolgozói létszámát: 2011-ben az átlagos statisztikai létszáma még 264 fő volt, 2012-ben 214, 2013-ban 147 fő. Jelenleg 127 dolgozót foglalkoztat. A kinnlevőségeinek összege 1,2 milliárd forint.