Eltűnhetnek az ehetetlen virslik a boltokból

Húsipari hulladék helyett mostantól valódi hús kerülhet a virslikbe. A Magyar Élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően ugyanis a termékek címkéin feltüntetett húsmennyiség arányába nem számíthatják bele a gyártók a csontokról mechanikailag lefejtett mellékterméket - írta a Magyar Idők.
Napi.hu, 2016. július 28. csütörtök, 07:53
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet többek közt a termékek sótartalmát, a zsír-fehérje arányokat és a készítmények hústartalmát szabályozza. A legfontosabb változás, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben, amikor a gyártók a termék hústartalmába beleszámíthatták a mechanikailag lefejtett (msm) húst is - ami gyakorlatilag húsipari mellékterméknek felel meg -, ezentúl a feltüntetett jelölés csak a valós hústartalmat tükrözheti - olvasható a lapban.

Az msm technológia egyfajta újrahasznosítást jelent, amikor a csontokról a húscafatok mellett zsírt, inakat, illetve ízületi folyadékot, gerinc- és csontvelőt fejtenek le.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús- Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) főtitkára szerint a szabályozás változása egyértelműen a jobb minőséget igyekszik garantálni. Szavai szerint a legális húsipar eddig is igyekezett minél magasabb színvonalon teljesíteni, az előírások szigorításával viszont minden piaci szereplővel szemben elvárás lesz a jó minőség előállítása. A módosításnak köszönhetően tovább nőhet a különbség az import és a hazai áru minősége közt, a szabályozás ugyanis a külföldről érkező termékre nem vonatkozik.

Az intézkedés amellett, hogy pontosítja, mit lehet húsnak nevezni egy termék jelölése során, az elvárt minimális hússzázalékot is megemeli az egyes készítményeknél. A virsli és a párizsi esetében ez az arány 51 százalék lesz, a termék pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhat mechanikusan lefejtett húst. Emellett a sótartalom is csökken, a pácolt, nyers sonkák esetében fokozatosan 5, a főtt sonkáknál pedig 3,5 százalékra - mondta a lapnak Németh Antal iparági szakértő, a VHT korábbi elnöke.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.07.28 12:50

@Pegazus_a_borbarat:
Neked az agyadat számolja fel valami kártevő. Ha olyan lenne a választék mint az általad dicsért szocializmusban holnapra, holnapután felkelés törne ki.
Nincs a virslivel semmi baj, egyik sem árt az egészségnek. Prémium minőséget minimum áron ez nem megy sehol. Ugyan nem a virslit de számos olcsó terméket kifejezetten kedvelek.
A virsli, a csontvelővel erősített virsli, a cikk szerint van ilyen, táplálóbb mint a színhúsból készült!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.07.28 12:24

@INRI: "A virsli és a parizel a komcsik alatt volt ehető"

Igen. Mint minden más. Aztán az EU felszámolta mezőgazdaságunkat, világszínvonalú élelmiszeriparunkat, és elárasztott minket ehetetlen műanyag szeméttel, nyugati junk-food-dal.

By the way, neked a vallásod nem tiltja ezek fogyasztását?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.07.28 11:56

INRI
A szocializmust hagyjuk, bár az is európa történelme, és nem a magyar baloldaliak találták fel, és mégiscsak ők építették a romokból fel a várost.DE ha virsli anyagából az egészséges (nem döghúsra gondolok) husból válogatni fognak keményen, akkor az olcsó virslinek vége, aminek a szegényebbek igencsak nem fognak örülni, de ők amugyis néppárti elvek szerint másodosztályu állampolgárok, akinek a feladata a gazdagok felemelkedésén bámulni, szavazni ugyse tudnak mivel olvasni sé azámolni is alig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

INRI, 2016.07.28 09:32

A németek már 7 éve feltalálták, hogy szalmából is lehet virslit csinálni. Ledarálni, pépesíteni, adalékanyagok, ízesítés...tuti vega kaja. Milka tehenek is ehetik.

A virsli és a parizel a komcsik alatt volt ehető amikor az állami TSZ-ek állították elő.
Azóta ezek az áruk a vágóhidak - amúgy kidobandó, régen a döggyárakban megsemmisített (tényleg hova tűntek a döggyárak?) - végtermékei, nyesedékei.
Még a prémium minőség is
Azért nem vágnak disznót, marhát, hogy parizelt, virslit gyártsanak belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.07.28 08:28

Valaki csak megvette az olcsó virslit, ami mellesleg nem káros az egészségre, nem kell ezt dramatizálni. A csontvelő kimondottan értékes táplálék, a csontokra tapadt hús talán még jobb ízű mint ami távol esik tőle. ezért minden hús amit csonttal sütnek, sokkal jobb ízletesebb ezt minden grillező és háziasszony tudja.
A virsli íze az ízesítéstől függ. csak olyat kell venni ami a szánk ízlésének megfelel. A csalás ott van, hogy igyekeznek a gyártók minél több vizet elhelyezni a készítményben, felhigítják! De ez sem rombolja senkinek sem az egészségét.
Parasztvakító ostobaságok megint, így védi a kormány a népét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html