Idén augusztusban 624,8 millió darab cigaretta került szabadkereskedelmi forgalomba, amely 15 millióval, 2,4 százalékkal kevesebb, mint a tavaly - derül ki a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) friss jövedéki statisztikájából

A dohányboltokba kerülő cigaretta mennyisége hektikusan alakult éves bázison, az adatokat összesítve azonban kiderül, hogy minimális, mindössze 0,4 százalékos a csökkenés 2014-höz képest. Ez számokra fordítva azt jelenti, hogy tavaly 4,98 milliárd, idén pedig 4,96 milliárd darab cigaretta került a boltok polcaira. A különbség 19 millió szál, azaz 1 millió doboz.

A szabadkereskedelmi forgalomba kerülő cigaretta mennyiségének változása éves bázison

Bár a NAV jövedéki statisztikája a forgalomba kerülő cigaretta mennyiségét mutatja meg, nem pedig a fogyasztást, hosszabb távon lehet következtetni arra, hogy miként alakulnak a fogyasztói igények. Az idén január-augusztus adatai alapján úgy tűnik, hogy nagy mozgás nincs a dohánypiacon az eladott mennyiség alapján, azonban az év hátralevő része még okozhat meglepetést, ha komoly eltérések mutatkoznak a szállításokban.

Hogy nagy változásokra mégsem kell számítanunk, azt a KSH kiskereskedelmi forgalmi adatai alapján tudjuk, amelyet termékekre bontva negyedévente közöl és jelenleg csak az első két negyedévre állnak rendelkezésre adatok. Ebből az derül ki, hogy 2014 és 2015 első három hónapjában szinte forintra egyező 118,9 milliárdot költöttek a magyarok dohányárura (ebben az összegben nem csak a cigaretta, hanem például a vágott dohány is benne van, de ennek forgalma elhanyagolható a cigarettáéhoz képest), mialatt az árak 2,8 százalékkal nőttek. A második negyedévben a forgalom 3,5, az árak pedig átlagosan 3,8 százalékkal emelkedtek. Ebből ugyan az nem derül ki, hogy a fogyasztói szokások változtak-e, tehát például az emberek váltottak-e olcsóbb termékre.

Jelenleg tehát azt tudjuk, hogy

  • a dohányboltokba nagyjából ugyanannyi cigaretta került, mint tavaly;
  • az első félév adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom sem változott lényegesen reálértéken.

Más idők jártak 2013-ban

A nemzeti dohányboltok 2013 második felétől működnek, ha pedig megnézzük, hogy akkor az első 8 hónapban hány darab cigaretta került forgalomba, bizony komoly különbséget látunk. Akkor ugyanis 6,7 milliárdot szállítottak ki az árusító helyekre, amely 35 százalékkal több, mint például az idei mennyiség.

Sajnos a KSH kiskereskedelmi adatai 2013 harmadik negyedévétől kezdve nehezen összevethetők a korábbi adatokkal, mivel teljesen megváltozott a módszertan.

A cigarettából származó jövedékiadó-bevétel azonban a 2012-es 344,7 milliárdról, tavaly 287,9-re csökkent, tehát egészen biztos, hogy nagy mértékben zsugorodott a legális piac.