Anond Snidvongs, a thaiföldi műholdakat figyelő állami ügynökség vezetője csütörtökön közölte, hogy a tárgyak nagysága két métertől tizenöt méterig terjed, és az ausztráliai Perth várósától mintegy 2700 kilométerre sodródnak a tengeren. "De nem tudjuk megerősíteni, nem merjük megerősíteni, hogy ezek a gép maradványai" - tette hozzá Snidvongs.

A kedden készített felvételeket továbbították Malajziának. A tengerben látott tárgyak több száz négyzetkilométeren vannak szétszóródva a tengeren, mintegy 200 kilométerre attól a helytől, ahol egy francia műhold által készített felvételeken látható tárgyak vannak, mintegy 400 négyzetkilométeren szétszóródva a tengeren.

A francia Airbus Defence and Space védelmi és űripari cég által március 23-án készített műholdfelvételeken 122 vízen lebegő tárgy látható több mint 2500 kilométerre délnyugatra Ausztráliától, és nagyságuk egy métertől 23 méterig terjed.

A térségben uralkodó szélsőséges időjárási körülmények miatt csütörtökön felfüggesztették kutatást az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép után. A nemzetközi összefogással zajló kutatás keretében 11 katonai és polgári repülőgép és öt hajó tartott arra a helyszínre, ahol a francia műholdak tárgyakat láttak lebegni a tengeren.

Sok a furcsaság a gép körül

Az óceánban úszó tárgyakat eddig annak ellenére nem sikerült megtalálni, hogy már több műholdas kép is utal létezésükre. Az ausztráliai Perthtől 2500 kilométerre, délnyugatra fekvő kutatózónában különösen mély és viharos az óceán és akár 6 méter magasak is lehetnek a hullámok.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó gép, 239 utassal a fedélzetén március 8-án zuhanhatott le a térségben. A nyomozók szerint a maláj gépen valaki kikapcsolta a gép helyzetét jelző eszközöket, majd a repülő radikálisan eltért az eredeti iránytól és több órányi, déli irányba történő repülés után a tengerbe zuhant. Ha felfedezik a roncsokat, akkor fény derülhet arra, hogy mi történt a géppel. Jelenleg a nyomozok több elméleten is dolgoznak: a gépet eltéríthették, a pilóta öngyilkosságot követett el vagy technikai hiba lépett fel.

Az Egyesült Államok egy úgynevezett vízalatti drónt küldött, de ez csak április 5-én érkezhet meg.

A gépen a legtöbb utas kínai volt és elkeseredett rokonaik kedden összecsaptak a pekingi rendőrséggel azzal vádolva a maláj hatóságokat, hogy késlekedtek és félrevezették őket.