Eltűntek a devizahitelesek

Visszaesett devizahitelek iránti érdeklődés a júniusi szigorítás, a jelzálogbejegyzés korlátozásával pedig akár teljesen befagyhat a piac.
MTI-Eco, 2010. június 23. szerda, 15:04
Fotó:

Jelentősen csökkent a devizahitelek iránti érdeklődés a szabályozás júniusi szigorítása óta, a jelzálogbejegyzés korlátozásával pedig akár teljesen befagyhat a piac a kereskedelmi bankok szerint, amelyek közül eddig csak az AXA Bank jelentette be, hogy július 16-i hatállyal felhagy a devizahitelezéssel Magyarországon, a többiek egyelőre a részleteket várják - írja az MTI.

Az AXA azokra a közelmúltban történt jogszabályi változásokra reagálva hozta meg döntését, amelyek - véleménye szerint - gyakorlatilag befagyasztották a devizahitelezési piacot.

A bank nem zárta ki, hogy újraindítja az euróhitelezést, ha a szabályozás "egészséges hatósági keretrendszert biztosít" a védett euróhitelek számára. Az AXA magyar fiókja a hitelek többségét már ma is forintban folyósítja.

A K&H az MTI kérdésére emlékeztetett arra, hogy 2008. november 17-i hatállyal függesztette fel a svájci frank alapú hitelezést, jelenleg euró- és forinthiteleket kínál, de középtávon a forinthitelek térnyerésére számít.

Az OTP Bank is csak forintban és euróban folyósít már lakossági hiteleket, és a bank tájékoztatása szerint: kiegyensúlyozott eszköz-forrás menedzsmentjének köszönhetően rendelkezik az ehhez szükséges forrásokkal.

Az Erste Bank jelenleg nem tervezi a devizahitelek megszüntetését, de figyeli, hogy milyen hatással lesz a piacra a június 11-én életbe lépett kormányrendelet. Már ma is az tapasztalható, hogy a szigorítás miatt szinte kizárólag forint alapú hitelt vesznek fel a bank ügyfelei.

Március elsejétől léptek hatályba "a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról" szóló (köznyelven: devizahiteleket korlátozó) kormányrendelet azon passzusai, amelyek maximálják a hitel/fedezet arányt. A hitelezhetőségi limiteket pedig június 11-től kell alkalmazni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.24 07:58

Mindig abban a pénznemben vegyél fel hitelt amiben a pénzedet keresed !!! Ez ilyen egyszerü, hiszen a többi merő devizaspekuláció vagy jobban jársz vele (akkor örülhetsz neki ) vagy nem akkor viszont könnyen tönkre mehetsz - lásd CHF botrány.. A bank ezzel nem foglalkozik neki a kamatmarzs az érdekes amit mellesleg könnyebb növelni a forinthitelek esetén, mert az alapkamat is magas (kevésbé tünik fel ..)

Mindenesetre érdekes, hogy a devizahitelesek amikor aláírták a szerződést azt feltételezték, hogy:

25 évig folyamatosan lesz állásuk !!!
Az árfolyam a 25 év alatt alig fog változni vagy számukra kedvezően fog végig alakulni !!!!

Azért ez már több mint hülyeség mégis milliók irták alá, ennyi esze kb. egy halnak van amikor bekapja a horgon a csalit.
Megjegyzem a megtakaritások terén is hasonló aggyal rendelkezik a nép
(pl: unit linked szerződés , 50% nem tudja végigvinni és amikor idő elött kiszáll - cafatokra tépi a biztosító + a lové nagy részét lenyulják jutalékra stb..mégis aláirja a szarvasmarhája)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mojszejew, 2010.06.24 06:51

A hitel kérők nem tudhatják, milyen pénznembe vegyenek fel hitelt, ráhagyatkoznak a bankokra, mert azt hizik Ők jobban tudják, miben érdemes lakás vagy egyéb jelzálogalapu hitelt felvenni. A törvény annyiszor válltozik ahányszor más fehérneműt cserél. Az egyszerű ember kitől kérhet tanácsot ami neki is jó és banknak is, persze olyat még nem hallani, hogy egy bank rosszul járt vona.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html