Elűzné az Aldit és társait a kormány?

A választások után újra hadat üzenhet a kiskereskedelmi láncoknak a kormány- írja a Magyar Nemzet.
Csernátony Csaba, 2017. október 6. péntek, 08:34
Fotó: Napi.hu

A Fidesz a jövő évi választások után nekimenne a külföldi kézben lévő kiskereskedelmi láncoknak - írja több iparági forrásra hivatkozva a Magyar Nemzet. Célkeresztbe kerülhet többek között akár az Aldi, a Tesco, a Lidl vagy az Auchan.

A lapnak az egyik forrás azt mondta: már érkeztek komoly jelzések a tulajdonosok felé, hogy gondolkodjanak el, jobb időben eladni az érdekeltségeiket, ha megkeresik őket. A másik forrás pedig azt mondta, hogy logikus lépés lenne a kormány szempontjából, hogy megcélozza a legjobban működő láncokat, és megpróbálja megszerezni őket.

A cikk szerint a kiskereskedelmi láncok elleni hadjárattal az elmúlt időszakban jelentős élelmiszer-ipari befektetéseket megvalósító - egyébként az OTP Bankot irányító  - Csányi Sándort, valamint Mészáros Lőrincet hozhatják helyzetbe.

A cikk hozzáteszi ugyanakkor azt is, hogy egyelőre egyik érintett boltlánctól sem érkezett jelzés az adott ország diplomáciai képviseletéhez, hogy kormányzati nyomást tapasztalnának.

Még nem jött össze a kormány terve

A lap felidézi Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nyilatkozatát, amelyben azt mondta, hogy négy olyan terület, a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Akkor Orbán azt mondta, a három területből már háromban sikerült elérni a célt, a negyedikben - a kiskereskedelmi szektorban - viszont nem.

Sajnos a kereskedelmi hálózatok furfangosabbak nálunk. Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük

- közölte a miniszterelnök. Matolcsy György jegybankelnök még nemzetgazdasági miniszterként pedig - szintén évekkel ezelőtt - arról beszélt, hogy a  külföldi tulajdonosok választhatnak: jó áron megszabadulnak magyar leánycégeiktől vagy a kormány olyan környezetet teremt a számukra, hogy előbb-utóbb úgyis elmennek.

Tesco az élen

Az utóbbi években készült statisztikák szerint a Tesco vezeti a magyar kiskereskedelmi rangsort. A Trade Magazin idén júniusban publikált listája szerint 2016-ban az első a Tesco volt, a cég 787,7 milliárd forintos becsült bruttó forgalomra tett szert.

A második helyen a magyar Coop állt 582 milliárdos bruttó forgalommal. A harmadik volt a Spar, a negyedik pedig a CBA. Utánuk jön - sorrendben - a Reál, a Lidl, az Auchan, a Penny és az Aldi.

A lista szerint első kilenc helyen álló boltlánc közül a külföldi kézben lévő cégek (Aldi, Auchan, Lidl, Penny, Spar, Tesco) összesen 2440 milliárd forintos forgalmat produkáltak. A magyar boltláncok összforgalma pedig 1475 milliárdra rúgott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.10.06 19:47

Példátlan dolog, hogy egy bérvitában egy kormány állást foglal.
A Fidesz legalább 200 évvel a világ után kullog mögötte a bégető a birkanyájjal. A tőke nemzetközi és mindenhol egyformán viselkedik. Talán a magyar tőke nagyvonalúbb az alkalmazottakkal?
Mondjatok néhány példát, én nem tudok ilyesmiről.
A tragédia az, hogy a világfiként utazgató pénzt szóró fideszes talpnyalók elhitetik a szerencsétlen magyarok egy részével a gazdasági bezárkózás hasznos.
Nem hasznos, hanem a mohó fideszeseknek, Fidesz közelieknek gusztusuk támadt a a kiskereskedelem egészére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

westend, 2017.10.06 15:35

@krislaci: Ez a tervük már akkor nyilvánvalóvá vált amikor meghozták azt a törvényt, hogy annak a külföldi kereskedelmi cégnek amely 2 évben egymás után veszteséges el kell hagynia az országot. Arról is igyekeztek gondoskodni, hogy veszteségesek legyenek, ugyanis rájuk találták ki a bruttó árbevétel 6%-t kitevő élelmiszer biztonsági díjat. Ez a terv ugyebár megbukott az EU-nál.
Törekvéseikben fittyet hánynak a lakósságra és kizárólag az általuk favorizált személyek cégeinek érdekeit képviselik.
Amennyiben ezt meglépik brutális áremelkedés következne be, ugyanis eddig szerencsénkre a felvásárlói árakat a kiskereskedelmi láncok diktálták. Tehették, mert ha az élelmiszeripari cég nem adta olcsóbban akkor mint nagyon sok esetben behozta külföldről. Nos ez megszűnne, és mondjuk a Sole, és csókos társaik szabnák meg az áraikat, természetesen jóval magasabb szinten mint amennyit most a külföldi kisker. cégek hajlandóak nekik fizetni. Még azt sem tartom kizártnak, hogy maga Csányi is beszállna a bolthálózatba, így két bőrt lenyúzva egy rókáról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyik sem, 2017.10.06 14:36

@Csarlsz: Akkor te szerinted rendben van a egészségügy ? az oktatás ? a bérek ? és az emberi jogok ? az ügyészség ? a rendőrség ? és mészáros azért keres óránként 11 milliót mert tényleg olyan okos (látszik is a szókincsén, és az értelmes interjúin) nem gondolhatod hogy jó irányba haladunk, és erre nem mentség az MSZP (mert hát az is olyan ......) és az elmúlt 8 év az már csak a FIDESZ munkássága ,én nem látom az a hatalmas fejlődést amiről a FIDESZ beszél, kivéve az ő embereiknél akik mind most elettek nagyon okosak 2010-2017 között
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2017.10.06 10:23

Pontosan erről írtam kétszer is korábban: az Orbán-közelieknek akarják meszerezni semmi pénzért a kereskedelmi multikat, az ottani szakszervezeti vezetők (nem jutalom nélküli) segítségével, különadókkal, személyes pressziókkal. A vevőknek jönnek a CBÁ-s árak és kínálat, a dolgozóknak a CBÁ-s bérek és munkakörülmények. Biztos, hogy azt szeretnénk, hogy a közeliek mindenki rovására gazdagodjanak?
Arról nem is beszélve, hogy ha ezek végbe mennek, hány, nem ipari befektető jön majd ezután az országba?
( Mert az iparvállalatokat valamiért nagyon "szeretjük", számba sem lehet venni ezeknél az ingatlan- és a közvetlen pénzbeli támogatásokat, központi- és helyi adókedvezményeket.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csarlsz, 2017.10.06 09:10

@egyik sem: Remélem az ellenkezőjét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html