BUX
37350

Elviszi Magyarországról kávégyártását a Tchibo (bő)

Még egy év sem telt el azóta, hogy a Kraft Foods bejelentette magyarországi gyártókapacitásának felszámolását, most újabb nagy nemzetközi élelmiszer-ipari vállalat, a Tchibo készül kávégyárának bezárására.

NAPI, 2005. január 6. csütörtök, 07:43

Távozik Magyarországról a Tchibo kávégyártó üzeme - értesült a NAPI Gazdaság. Mint azt Torsten Kaack, a Tchibo Budapest Kft. ügyvezetője lapunknak megerősítette: a társaság 2005 első félévében a termelés áthelyezését tervezi Magyarországról. Az új üzemek Bécsben és Hamburgban lesznek. Az ügyvezető a lépést azzal indokolta, hogy a további magyarországi termelés nem illeszkedik a Tchibo fejlesztési stratégiájába. Torsten Kaack úgy vélte, hogy a jelenlegi piaci verseny modernizálást igényelne a gyártás során és ez csak jelentős beruházással valósítható meg. A termelési részleg felszámolása 48 alkalmazottat érint, akiknek a cég szociális csomaggal kíván segíteni.

A cégadatok szerint a Tchibo Budapest Kft. árbevétele 2003-ban lényegében stagnált az előző évhez képest (0,58 százalékkal, 9,4 milliárd forintra csökkent), az üzemi tevékenység eredménye azonban drasztikusan, a felére, 1,378 milliárd forintról 680,1 millió forintra zuhant. A számokból az derül ki, hogy ennek hátterében főként az értékesítés közvetlen költségeinek növekedése állt: ezek a költségek a 2002. évi 3,7 milliárd forintról 800 millió forinttal, 4,5 milliárdra ugrottak 2003-ban. A Tchibo 1991 óta működik Magyarországon és jelenleg a pörköltkávé-piacon mintegy 40 százalékos aránnyal piacvezető. Torsten Kaack kiemelte, a gyártás áthelyezése nem befolyásolja azt a tényt, hogy a Tchibo továbbra is elkötelezett a magyar piac iránt és sikereit a helyi viszonyokat jól ismerő munkatársak csapatmunkájára építi a jövőben is: a magyar piacra fókuszáló marketingcsapatuk továbbra is Magyarországon lesz majd.

Folytatás a csütörtöki NAPI Gazdaságban