Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A ZTE bűnösnek vallotta magát tavaly egy texasi szövetségi bíróság előtt az Irán ellen elrendelt amerikai szankciók megsértésében azzal, hogy amerikai technológiát és termékeket adott el Iránnak - írja az MTI.

Az amerikai szövetségi nyomozó hatóságok öt évig tartó vizsgálat során kiderítették, hogy a ZTE az amerikai embargót megszegve amerikai cégektől vásárolt alkatrészeket szerelt be saját készülékeibe és úgy értékesítette azokat Iránnak. A szóban forgó készülékek mintegy 25-30 százalékban tartalmaztak amerikai alkatrészeket.

A ZTE a büntetésként rá kivetett 890 millió dolláros bírságot kifizette. A bíróság feltételesen további 300 millió dollár bírság megfizetésére is kötelezte a kínai vállalatot. A vádhatóságokkal 2017-ben kötött megállapodás értelmében az amerikai kormány nem zárja ki az Egyesült Államok piacáról a kínai céget.

Az ügyben létrejött megállapodás értelmében a sencseni székhelyű kínai technológiai vállalat elbocsátja négy vezető munkatársát, további 35 alkalmazottat pedig a bónusz csökkentését is magában foglaló fegyelmivel büntet meg.