Egy Pest megyei közétkeztető cég egyik egységében több mázsa lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, továbbá jelöletlen, nem nyomonkövethető élelmiszert találtak és foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szakemberei. A bírság várhatóan több százezer forint lesz.

A Napi.hu megtudta: az albertirsai TS Gastro Kft. ceglédi "Bem" konyhája bukott meg az ellenőrzés során, a cég másik két konyháján a szakemberek élelmiszerbiztonsági problémát nem találtak. Lapunk kérdésére a hatóság közölte: az érintett céget korábban nem ellenőrizték, a mostani ellenőrzésre a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága által végzett előzetes kockázatértékelés és adatgyűjtés alapján került sor.

A hivatal információi szerint a cég 3400 adagos konyhával dolgozik, mely körbe gyermekétkeztetés is tartozik, illetve több intézménynek szállít. A Napi.hu kérdésére a Nébih közölte: egyértelműen nem zárható ki, hogy az ellenőrzést megelőzően nem kerülhetett lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagból a közétkeztetésbe, viszont emberi megbetegedésről nincs információja a hivatalnak.

Az ellenőrzés során a felhasználásra kerülő élelmiszerek között, - mindenféle elkülönítés, vagy megjelölés nélkül - több tételnyi lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű élelmiszert találtak a szakemberek, például több mint 80 kg lejárt fogyaszthatósági idejű húst, húskészítményt. A lefoglalt áru mennyisége meghaladja a 240 kg-ot. A termékeket tiltott módon fagyasztották le, ezért azok emberi fogyasztásra alkalmatlanok - tájékoztatta lapunkat a Nébih.

Az épület helyiségeinek állapota szintén nem felelt meg az előírásoknak. A konyhában a falak csempehiányosak, az ajtók és tároló szekrények sérültek, takaríthatatlanok voltak. A húselőkészítőben a mosogatóba szennyvíz elvezetője csepegett. A raktárban közvetlenül a padozaton tárolták az élelmiszereket.