Emiatt szenved rengeteg magyar cég

Bár a magyar cégek 21 napos fizetési határidőt írnak elő, ám ennél később jut a pénzéhez.
Dzindzisz Sztefan, 2018. május 30. szerda, 16:01
Fotó: Pixabay

A hazai cégek 70 százalékát érinti a határidőn túli fizetés, ez nem szektorspecifikus jelenség - derül ki az Intrum európai fizetési jelentéséből. Az adatok szerint Magyarországon a számlák teljesítése átlagosan a 26. napon kerül sor. Meg kell jegyezni, hogy a gazdasági konjunktúra kedvező hatással van a fizetési határidőkre is: a tavalyi adatfelvétel alapján korábban 30 nap körül alakult a tényleges teljesítés időpontja.

Ugyanakkor a kutatási eredmények alapján a súlyosan késedelmes, azaz a 30 napot meghaladó követelések aránya nem változott az elmúlt év során, továbbra is minden 5. tartozás e kategóriába tartozik. (A magyarok fele félre tud tenni.)

Ugyan a vállalatok reálisan látják a kihívásokat, mégis, jelentős százalékuk semmilyen óvintézkedést nem tesz a késve fizetés okozta károk enyhítése érdekében - emelte ki Kis Annamária, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója. Az előrefizetés megkövetelésén túl számos más lehetőség áll rendelkezésre, a bankgarancia kéréstől kezdve egészen a követeléskezelő bevonásáig.

Az Intrum szerint csaknem minden ötödik hazai vállalkozás úgy látja, a jövőben csökken adósainak száma, míg azok számának növekedésére alig a cégek 3 százaléka számít.

A kutatásból kiderült az is, hogy a magyar cégek nem számítanak arra, hogy túlzottan befolyásolná tevékenységüket a szabályozás. A hazai vállalatvezetők 6 százaléka kifejezetten pozitív véleménnyel van a GDPR szabályokat illetően és a megkérdezett cégek közel fele úgy látja, a GDRP nem hoz változást a fizetési szokásokat illetően.

Kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK