Kezdő újságíróként még a nyolcvanas években volt alkalmam találkozni vele - az első interjú talán az Ötlet című gazdasági hetilapnak készült -, és már akkor, a szocialista gazdaság delelőjén feltűnt munkabírásával, meghökkentő ötleteivel, kreativitásával és emberségével. Ezek jellemezték a Skála vezetőjeként, a Magyar Hitelbank vezérigazgatójaként és a TriGranit ingatlanfejlesztő első embereként.

Példát mutatott kitartásból is, hiszen amilyen cél kitűzött maga elé, azt megvalósította, legyen az a Kamaz-gyár privatizációja vagy a budapesti WestEnd bevásárlóközpont felépítése. Nem ismert lehetetlent olyankor sem, ha hatalmasokkal gyűlt meg a baja. Jól emlékszem, milyen botrány kerekedett a nyolcvanas évek közepén abból, hogy paradicsomot hozatott be télvíz idején - és persze ezért hosszú sorban álltak az emberek az akkori Skála áruház előtt.

Újító volt, átvitt és a szó szoros értelemben vett építő, aki nyomot akart hagyni. Ez maradéktalanul sikerült is neki Budapesten, Krakkóban, Zágrábban és Pozsonyban, ahol irodaházakat, lakóépületeket és áruházakat épített. A hazai viszonyokat ismerve nem meglepő, hogy tevékenységét Szlovákiában hamarabb díjazta az ottani kormány, mint a magyar.

Emellett szellemileg is tudott építeni: a Prima Primissima-díj létrehozása és fenntartása köszönhető neki, vagy több ezer diáknak juttatott ösztöndíja - csak hogy a legkiemelkedőbbeket említsük; több milliárd forintot áldozott magánvagyonából.

Alapító "tagja" volt A 100 leggazdagabb listánknak, amelyben a kezdetektől, azaz 2002-től részt vett és az élbolyban szerepelt.

Nem szerette a szereplést, a csillogást. Interjút is csak akkor adott, ha fontosnak érezte. Legutóbb két évvel ezelőtt ültünk le hosszabban beszélgetni. Terveiről, elképzeléseiről mesélt, és kritizálta az akkor még feljövőben lévő NER-generációt. Azt jövendölte már 2015-ben, hogy teljesen átalakul néhány éven belül A 100 leggazdagabb tízes élbolya - és jóslata bevált.

Kudarc csak kevés kísérte: ilyen volt a magyar labdarúgás átalakítása, amelybe ő is belebukott.

Életművére a koronát most tette volna fel, a WestEnd mögött felépítendő új városközpont létrehozásával. Ezt, akkor még titkolózva, éppen egy évvel ezelőtt engedte sejtetni. Ha megvalósul, talán Demján városrésznek fogják hívni, én legalábbis biztosan.