Emlékezés Demján Sándorra

Nem túlzás azt állítani, hogy egy korszak ért véget Demján Sándor váratlan halálával. Egy különleges kor páratlan főszereplője volt, aki a mélyszegénységből küzdötte fel magát az ország legtehetősebb emberei közé.
Szakonyi Péter, 2018. március 27. kedd, 17:47
Fotó: Napi.hu

Kezdő újságíróként még a nyolcvanas években volt alkalmam találkozni vele - az első interjú talán az Ötlet című gazdasági hetilapnak készült -, és már akkor, a szocialista gazdaság delelőjén feltűnt munkabírásával, meghökkentő ötleteivel, kreativitásával és emberségével. Ezek jellemezték a Skála vezetőjeként, a Magyar Hitelbank vezérigazgatójaként és a TriGranit ingatlanfejlesztő első embereként.

Példát mutatott kitartásból is, hiszen amilyen cél kitűzött maga elé, azt megvalósította, legyen az a Kamaz-gyár privatizációja vagy a budapesti WestEnd bevásárlóközpont felépítése. Nem ismert lehetetlent olyankor sem, ha hatalmasokkal gyűlt meg a baja. Jól emlékszem, milyen botrány kerekedett a nyolcvanas évek közepén abból, hogy paradicsomot hozatott be télvíz idején - és persze ezért hosszú sorban álltak az emberek az akkori Skála áruház előtt.

Újító volt, átvitt és a szó szoros értelemben vett építő, aki nyomot akart hagyni. Ez maradéktalanul sikerült is neki Budapesten, Krakkóban, Zágrábban és Pozsonyban, ahol irodaházakat, lakóépületeket és áruházakat épített. A hazai viszonyokat ismerve nem meglepő, hogy tevékenységét Szlovákiában hamarabb díjazta az ottani kormány, mint a magyar.

Emellett szellemileg is tudott építeni: a Prima Primissima-díj létrehozása és fenntartása köszönhető neki, vagy több ezer diáknak juttatott ösztöndíja - csak hogy a legkiemelkedőbbeket említsük; több milliárd forintot áldozott magánvagyonából.

Alapító "tagja" volt A 100 leggazdagabb listánknak, amelyben a kezdetektől, azaz 2002-től részt vett és az élbolyban szerepelt.

Nem szerette a szereplést, a csillogást. Interjút is csak akkor adott, ha fontosnak érezte. Legutóbb két évvel ezelőtt ültünk le hosszabban beszélgetni. Terveiről, elképzeléseiről mesélt, és kritizálta az akkor még feljövőben lévő NER-generációt. Azt jövendölte már 2015-ben, hogy teljesen átalakul néhány éven belül A 100 leggazdagabb tízes élbolya - és jóslata bevált.

Kudarc csak kevés kísérte: ilyen volt a magyar labdarúgás átalakítása, amelybe ő is belebukott.

Életművére a koronát most tette volna fel, a WestEnd mögött felépítendő új városközpont létrehozásával. Ezt, akkor még titkolózva, éppen egy évvel ezelőtt engedte sejtetni. Ha megvalósul, talán Demján városrésznek fogják hívni, én legalábbis biztosan.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2018.03.28 10:23

@Bahnsteig_Eins: micsoda csalódás
én meg úgy hallottam, hogy maga az igazi főnök
aki mindent lát, tud és a legokosabb
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.03.28 10:15

@Bahnsteig_Eins: "Jót vagy semmit,"

Ahhoz képest elég sokat öklendeztél... Ritka egy tirpák vagy... Nekem sem volt a kedvencem Sanyi bácsi, de isten nyugosztalja, ha már elment.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.28 03:00

"Egy korszak zárult le", bár úgy lenne, mert igen sötét korszak volt. A posztkommunista, hatalomátentő, gátlástalanul aljas mutyielvtársak korszaka, aminek ez az ember(szabású) csak a csúcsa, a jelképe volt. A Kamaz-privatizációra felkaptam a fejem, a HVG nekrológja is megerősítette ezt (az Alfahírt rég nem olvasom, miután a kommentekből rég kitiltottak a takonyjankók), szóval a Kamaz-privatizációról azt kell tudni, hogy ez Jelcin idejében történt, amikor a gyakorlatilag kizárólag zsidó oligarchák egyszerűen szétosztották egymás között a közvagyont. Tehát ezta nyomorult fér...fiember kizárólag felekezeti alapon került be oda. A HVG-ben közölt további részletek hasonlóan "dicsőségesek": jóban volt Kádárral, jóban volt Sorossal, a CEU-t is együtt alapították, miközben gátlástalanul lopta és harácsolta és mutyizta szét a pénzünket, stadionok és egyéb betonförmedvények örve alatt, ez az "ember"...szabású, mondjuk úgy. Az egész mocskos, aljas, tolvaj mutyirendszer főnöke és működtetője volt tehát ez a sötét, aljas figura, és NEM elégedett meg anyagi kifosztásunkkal, nem - maradék élhető környezetünket, fáinkat, erdeinket, zöldterületeinket is felszámolta, aljas gátlástalan mohóságában, ez a laposhomlokú előember, ez a rágcsáló, ez a hadd ne folytassam, micsoda...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.27 18:39

Jót vagy semmit, ezért nem is nevezem most gátlástalan mutyielvtársnak, az egész tolvaj mutyibanda keresztapjának és főnökének (ideértve Orbánt is, igen, jólértesültek szerint az igazi főnök Demján volt), a betonlobbi királyaként a stadionépítések valódi elrendelőjének, aki kisstílűen aljas gátlástalansággal betonozott, irtotta ki fáinkat és élte fel környezetünket, csak hogy még egy pár(száz)milliárdot elpókerezhessen a tőlünk lopott pénzen Makaóban. Nem, mindezt nem mondom, mert könnyen lehet, hogy valahol már pont ezekről a dolgokról kell számot adnia. Mindenesetre nem lennék a helyében most, a főmutyielvtársnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html