Paks II-höz rendeltek új hatástanulmányokat

A szén-dioxid-kvótával, valamint a megújuló energiaforrások optimális arányával kapcsolatos két tanulmányra írt ki nyílt közbeszerzéseket a Miniszterelnökség. Mindkét tanulmánynak foglalkoznia kell Paks 2-vel is.
Németh Géza, 2020. szeptember 15. kedd, 11:27
Fotó: MTI Fotó

Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent ajánlatkérés közül az első a következőképpen határozza meg a tanulmány célját:

  • a szén-dioxid-kvótarendszerre vonatkozó szabályozási környezet jogi vizsgálata révén értékeljék, hogy lehetséges-e és milyen jogi követelmények mellett a kvótabevétel meghatározott részének a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokkjának magyar önrészéhez történő felhasználása,
  • a közép- és hosszú távú villamosenergia-piaci keresleti és kínálati modell felépítése, amely révén az egyes országok, régiók export és import kitettsége vizsgálható,
  • a szén-dioxid-kvótaárak közép- és hosszú távú előrejelzése, amely révén megbecsülhető Magyarország kvótabevétele, továbbá előre jelezhető a kvótaárak hatása a hazai villamosenergia-termelési mixre.

Ajánlatot az tehet, akinek az előző három lezárt üzleti évben a villamosenergia-szektorral összefüggő, különösen a villamosenergia-termeléssel, annak költségtényezőivel (tüzelőanyag-árak, szédioxid-kvóta ára), áraival, a villamosenergia-piacok működésével, a villamos energia nagy- és kiskereskedelmével kapcsolatos elemzésre vonatkozó tanulmány elkészítéséből legalább nettó 67,5 millió forint árbevétele származott. Az ajánlattételi határidő október 16. Az értékelésnél az ár 90, míg a minőség 10 súlyszámmal szerepel.

A másik ajánlattételi felhívás olyan tanulmányt kér, amely a megújuló energiaforrások magyarországi optimális arányára tesz javaslatot.

A felhívás kitér arra, hogy az Európai Unió célul tűzte ki azt, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása - 1990-hez képest - 2030-ra 40 százalékkal, majd 2050-re 80-95 százalékkal csökkenjen. A kért tanulmánynak tartalmaznia kell - a hazai dekarbonizációs célok elérése érdekében - a magyar villamosenergia-termelés optimális összetételének kvalitatív és kvantitatív elemzését. Ez egyúttal elengedhetetlen szakmai alátámasztó háttéranyag a Paks 2. projekt számára, a reális jövőbeni piaci helyzet bemutatására.

Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három üzleti évben villamosenergia-termeléssel összefüggő elemzésre vonatkozó tanulmány elkészítéséből legalább nettó 36 millió forint árbevétele származott.

Az ajánlattételi határidő itt is október 16. Az értékelésnél ebben az esetben is az ár 90, míg a minőség 10 súlyszámmal szerepel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2020.09.15 22:59

Paks2 mar most evi szazmilliardokat nyel el es ugy 20 ev mire uzembe all. Kituno dontest hoztak a magyarok mar megint :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.09.15 16:53

Az a feledés homályába merült már, hogy tavaly avagy tavalyelőtt Ausztria beadvánnyal fordult az EU "versenyhivatalához" , hogy Paks II.-re nem volt nyílt tender, csak Putyinkáékat kérdeztek meg, hogy mit akarnak, betakarnak, megfarkalnak, s ezt mennyiért?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html