BUX
38240

Energiahatékonyságban erősít az Alteo

A következő időszakban kezdi meg energiahatékonysági szolgáltatások üzletágának kiépítését az Alteo Nyrt., a terület nagy fejlődési potenciált jelent a társaság szerint.

Leszák Tamás, 2011. augusztus 22. hétfő, 11:00

Nagy fejlődési potenciált jelent az energiahatékonysági szolgáltatások területe Magyarországon − mondta a Napi Gazdaságnak Tasnádi Levente, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. műszaki igazgatója. Az Alteo számára stratégiai cél ezen üzletág kiépítése (ami a következő időszakban megkezdődik), ezzel ugyanis az energetikai csoport az értéklánc mindhárom pontján jelen lesz. Tasnádi úgy véli, a magyar társadalmat − a nemzetközi irányokkal összhangban − növekvő energia- és környezettudatosság jellemzi, amely tendencia a jövőben várhatóan tovább erősödik az igazgató szerint, párhuzamosan az energiaárak emelkedésével, a technológiai fejlődéssel, illetve a nemzeti energiastratégia is támogatja a folyamatot − tette hozzá.

Az igazgató szerint a lakosság mellett egyre erősödik az energiatudatosság a vállalati és a közületi fogyasztók körében is. A cégek közül különösen az energiaintenzív iparágakban működő termelő, gyártó, illetve a kereskedelmi vállalatok költenek energiaköltségeik csökkentésére. A külső energiahatékonysági szolgáltatások célcsoportja alulról és felülről  is korlátos, azonban így is széles, több ezer vállalatot jelent. Alulról az energiafogyasztás mértéke, felülről pedig az a tény határolja le a potenciális ügyfelek körét, hogy a legnagyobb fogyasztók saját energiahatékonysággal foglalkozó szervezettel rendelkeznek. Emellett a nagyobb közösségi fogyasztók (önkormányzatok vagy állami intézmények) szegmense is a célcsoporthoz tartozik. A szolgáltatások jellemzően rugalmasak, a finanszírozás saját erőből, pályázat útján, harmadik feles finanszírozásban vagy vegyes rendszerben is megvalósulhat. Az önkormányzatok és az oktatási intézmények számára főleg a fűtés és a világítás területén van mód megtakarításra, ezért Tasnádi szerint itt alapvetően az épületenergetikai projekteknek van létjogosultsága, az egészségügyi intézményeknél azonban technológiai fogyasztás is létezik, ami szintén rejthet hatékonysági lehetőségeket.

 

Az energiahatékonysági szolgáltatások közé tartozik többek közt az energiainformáció-menedzsment (a fogyasztás és a költségek nyomon követése), az energetikai átvilágítás, az energiabeszerzés-menedzsment (amikor a szolgáltató az energiafogyasztási profilhoz igazítja a beszerzéseket, racionalizál, kihasználja a tarifacsökkentési lehetőségeket). Emellett az energetikai eszközök üzemeltetése és karbantartása, hatékonysági, illetve lokális megújulóprojektek kidolgozása és menedzsmentje is ide sorolható.