Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután az élelmezési és takarmányozási célú haszonnövények vetése és termesztése a szennyezett területen tilos, kézenfekvő megoldást kínálnak az energianövények - mondta el Váczi András, az Enagro Kft. ügyvezetője. A kísérleti ültetvény nagyobb részét fásszárú, kisebb részét a lágyszárú növények (a nád is ide tartozik) alkotják majd.

A fás szárú energianövények mellett Miscanthus, azaz iparinád telepítésére is sor kerül a vörösiszappal szennyezett területeken. A hivatalos kísérleti ültetés a jövő héten kezdődik meg.

Az Enagro saját költségén telepített kísérleti ültetvény egyelőre fél hektár kiterjedésű lesz, de a szennyezett 800-1000 hektáros terület kényelmesen telepíthető lenne.

A nád a gyökérzetében köti meg a talajban jelen lévő nehézfémeket, illetve a szennyvíziszap szűrőjeként funkcionál. Az aratás és energetikai célú hasznosítás azonban csak a növény talajfelszín fölötti részét érinti. Bizonyos idő, Váczi András szavai szerint 20 év elteltével azután a talaj felső rétegéből viszonylag könnyen eltávolíthatóak a gyökérzetek - a bennük összegyűjtött szennyeződéssel együtt. Így annak kiemelésekor és megsemmisítésekor a szennyeződés a földekről véglegesen eltávolítható.

A gazdák saját, jelenleg is meglévő mezőgazdasági gépeikkel tudják az energianádat betakarítani, mely hektáronként akár több mint 20 tonna szárazanyagot is jelenthet.

Az Enagro Kft. a növény magyarországi elterjesztését megalapozó kutatási projektetet több hazai egyetem közreműködésével közösen fejlesztette ki.