Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta többek között, hogy a kiskunfélegyházi CreditLure Kft. végzett-e jegybanki engedély nélkül, üzletszerűen, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben nevesített pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

Az MNB a feltárt bizonyítékok alapján - s mivel a társaság nem rendelkezik az MNB engedélyével - már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el, így végzésében - az eljárást lezáró döntéshozatalig - azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a CreditLure Kft. bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank a társasággal összefüggésben figyelmeztetést is elhelyezett honlapján.

A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította, hogy a CreditLure Kft. a vizsgált időszakban kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett magyar ügyfelektől üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket, részükre díj ellenében pénzügyi szolgáltatásokat közvetített (alkuszi tevékenység), s pénzkölcsönt is nyújtott. A társaság ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezett engedéllyel.

Az MNB ma publikált határozatában összesen 6,2 millió forint bírságot szabott ki a CreditLure Kft.-re, s véglegesen megtiltotta, hogy az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen. A társaság jogosulatlan tevékenységében történő érdemi közreműködésért K. Dávidot összesen 1,57 millió forint bírsággal sújtotta. A közreműködő - egyebek mellett - potenciális magyarországi ügyfeleket kutatott fel, pénzeszközöket vett át, kifizetéseket eszközölt és szervezte a pénzkölcsönnyújtási tevékenységet.

Az MNB a piacfelügyeleti eljárás lefolytatása során együttműködött az érintett tevékenység kapcsán büntetőeljárást folytató nyomozó hatósággal. A hatóságok gyors beavatkozása sikeresen óvta meg a potenciális és tényleges befizetőket a további károsodások bekövetkezésétől.