Ennek a felmérésnek nem fog örülni a kormány

Egyre kevésbé bíznak saját vállalkozásuk jövőjében a magyar cégvezetők, így csökkent az IBS – Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített KKV Konjunktúra Index értéke.
Napi.hu, 2015. július 8. szerda, 13:25
Fotó: Napi.hu

Bár az előző negyedévben még növekedést mértek az index készítői, a legutóbbi negyedévben azonban már csökkent a kkv szektorba vetett üzleti bizalom. A változás fő oka, hogy a cégvezetők nemigen hiszen saját vállalkozásuk fejlődősében: negyed évvel ezelőtt még 58 százalékuk mondta, hogy vállalkozásuk általános gazdasági helyzete növekedni fog az elkövetkező félév során, most ez az érték csupán 49 százalék volt.

Ugyanígy változás érzékelhető a likviditási helyzet megítélésében is. A márciusi adatok szerint a cégvezetőknek még csak 9 százaléka mondta azt, hogy várakozásai szerint romlik cégének likviditási helyzete a következő félévben, míg a 34 százalékuk javulásra számított. A mostani mérés már 15 százalék várt romlásra és csak 25 százalék javulást.

Bár a KSH folyamatos GDP növekedésről számol be, a felmérésben résztvevő cégvezetők 70 százaléka mondta azt, hogy vállalkozása területén nem, vagy egyáltalán nem érzi, hogy növekedne a gazdaság. Azok aránya, akik teljes mértékben egyetértenek ezzel az állítással mindössze 9 százalékos. A Policy Agenda szerint e cégek feltehetőleg olyan mikrokörnyezetben működnek, amelyek tartósan jól teljesítenek, ezért számukra a statisztikai adatok nem csak nehezen értelmezhető számokat, hanem a valóságot is jelentik.

Rossz hír az is, hogy a vállalkozások 65 százaléka nem lát arra esélyt, hogy bővítse az elkövetkező félévben tevékenységét. Ez pedig szintén alacsonyabb arány, mint az elmúlt hónapokban mért adatok. Jelentős változás, hogy a cégvezetők 44 százaléka tart attól a következő féléves időszakban, hogy váratlan nehézség ingathatja meg vállalkozásának a helyzetét - korábban csak 32 százalék írezte így.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezusthaju, 2015.07.08 20:04

Külföldi tulajdonú vállalkozások helyezkednek, kivárnak ezek adják a magyar GDP 75-80%-át. A magyar cégeknek jelenleg elzárták az uniós tőgyet. Nincs forrás, nem fejlesztenek és a nyugateurópai piacon kukáznak valamilyen jól fizető megbízás után. A fideszes oligarchák mindent visznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.07.08 19:08

@Helianthus: ...jogos ,de reális ??????????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.07.08 14:21

Megoldás:
Népszavazást a jövő héten az adósság megtagadásáról.
A GDP nálunk maradó részének kétszeresével növelhetők a bérek, nyugdíjak és a támogatások mértéke.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html