Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index az év eleji -7 ponthoz képest minimálisan romlott, jelenleg -8 ponton áll - utoljára egyébként 2010 második negyedévében volt a pozitív tartományban. A különböző árbevételű cégeknél a jövőbe vetett bizalom mértéke párhuzamosan növekszik a vállalkozás méretével: jelenleg a cégek jelentős többségét adó mikrovállalkozások várakozásai a legvisszafogottabbak, a kisvállalkozásoké is csak közelít a semleges hangulat felé, a középvállalkozásoké viszont már egy éve a pozitív tartományban van.

A középvállalkozások mellett már az ipari cégek és a mezőgazdasági szektor várakozásai is átléptek a pozitív tartományba (2 és 1,5 pont), míg a kereskedelmi vállalkozásoké -7 ponton, a szolgáltató szektoré pedig -11 ponton áll.

A további részleteket nézve azt látjuk, hogy miközben öt évvel ezelőtt még a cégek 76 százaléka számított növekvő adókra és járulékokra, addig jelenleg ez az arány a harmadára, 26 százalékra zsugorodott, a közterhek megítélése tehát folyamatosan javul.

Ezzel szemben pénzügyeik alakulásáról negatív véleményt fogalmaztak meg a cégvezetők. A következő egy évben átlagosan 5,6 százalékos árbevétel és 3,6 százalékos profitnövekedésre számítanak, így az év eleji kiugró pénzügyi várakozások (7,1% és 4,8%) visszakorrigáltak.

"A kivárás hátterében feltehetően az is áll, hogy az uniós támogatások gazdasági élénkítése még nem tapasztalható, tekintve, hogy még nem indult be a pályázati dömping" - kommentálta az adatokat Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.