Ennek biztosan nem örülnek a bankok

A bankok kamatmarzsai folyamatosan esnek; hiába emelte tavaly év végén a Fed a kamatokat, ennek már semmilyen hatása nem látszik - írja az amerikai The Wall Street Journal alapján a portfolio.hu.
portfolio.hu, 2016. július 23. szombat, 19:19
Fotó: Reuters

A nettó kamatmarzs, vagyis a szám, ami megmutatja, hogy mennyit nyer a bank a betéteire adott és a hitelezésen keresett kamatok különbségén, a legnagyobb eszközállománnyal rendelkező hat amerikai kereskedelmi banknál mind csökkent a második negyedéves jelentéseik alapján.

A hat nagybank - a JP Morgan, a Citigroup, a Bank of America, a Wells Fargo, a US Bancorp és a PNC Financial Services Group - nyereségességi mutatója 2,62 százalékra esett az első negyedéves 2,66 százalékról, 2015 végén ez az érték még 2,67 százalék volt.

A bankoknak rossz hír volt, hogy a Brexit-szavazás után a kötvényhozamok csökkentek és a Fed jövőbeli kamatemelésének az esélye is csökkent. A bankok azt remélték, hogy a Fed decemberi emelését majd további emelések követik és végre vége lesz annak a sok éve tartó profitnyomásnak, amit az alacsony kamatok okoztak. Az alacsony kamatkörnyezet főleg azoknak a kereskedelmi bankoknak okoz gondot, amelyek a hagyományos betétgyűjtéses-hitelezéses modellt használják.

HOZZÁSZÓLÁSOK