Ennyi állást még soha nem hirdettek meg

Több online álláshirdetés, több hirdető és több jelentkezés jellemezte az elmúlt hónapot, mint eddig bármelyiket Magyarországon - derült ki a Profession.hu harmadik negyedéves jelentéséből. Továbbra is vezet a szakmunka a hirdetési kategóriák között, de fizikai munkára is sok munkavállalót keresnek.
Napi.hu, 2016. október 12. szerda, 13:09
Fotó: Napi.hu

A júliusi-szeptemberi időszakban 23 százalékkal növekedett a hirdetők, és tizenhét százalékkal a Profession felületeire feltöltött hirdetések száma a tavalyi harmadik negyedévhez képest az állásportál jelentése szerint. Mindeközben a portál adatbázisába regisztrálók száma 40 százalékkal emelkedett 2014 azonos időszakához képest. Az álláspiacon hagyományosan elenyésző eredményeket produkáló augusztus idén kiemelkedő ugrást hozott az állások és a jelentkezők számában is.

A legtöbb hirdetés a szakmunka (+39 százalék), a fizikai munka (+55 százalék), valamint gyártási feladatok (+15 százalék) kategóriájában keres munkavállalókat. Az értékesítés kategóriában nyitott pozíciók száma nem változott, a tavalyi harmadik negyedévhez képest azonban másodikról negyedik helyre csúszott a hirdetési kategóriák között.

A legtöbb jelentkezés ismét az adminisztráció kategóriába tartozó állásokra érkezett (+16 százalék), amit az értékesítés (+7 százalék), a szakmunka (+67 százalék), valamint a fizikai munka (83 százalék) követ - utóbbi kategóriába közel dupla annyian jelentkeztek, mint tavaly ilyenkor. A legtöbb munkavállalót programozó fejlesztő, bolti eladó, pénztáros, könyvelő, betanított munkás, illetve projektmenedzser pozíciókra keresték. A programozók, villamosmérnökök, szakácsok, minőségbiztosítási mérnökök most is rendkívül hamar találhatnak állásra, hiszen hiányszakmáknak minősülő területen dolgoznak.

A kezdők kellenek

Az állásportál adatai szerint főiskolai végzettséggel és 1-3 év közötti munkatapasztalattal legjobbak az esélyek. Végzettség szerint a hirdetések 36 százalékánál főiskolai végzettséget kérnek a munkáltatók, 32 százalékánál pedig középiskolai végzettség az elvárás. A jelentkezések esetében fordított az arány: a legtöbb jelentkezés középiskolai végzettséget igénylő állásokra érkezik (53 százalék), ezt követi a főiskolai végzettséget igénylő állásokra történő jelentkezések száma (24 százalék).

Nagy a kereslet a pályakezdő munkavállalókra, majdnem az állások fele esetében (43 százalék) 1-3 év közötti tapasztalatot kértek. Az álláskeresők a tapasztalatot nem igénylő állásokra jelentkeznek legaktívabban (40 százalék), ezt pedig az 1-3 év közötti munkatapasztalat követi (37 százalék).

Továbbra is főváros-centrikus az álláspiac

Területi szórás alapján a munkavégzés helye a legtöbb állás esetében a főváros (55 százalék), illetve Pest megye (13 százalék). A jelentkezésekre még inkább főváros-centrikus megoszlás jellemző: túlnyomó többségük (68 százalék) budapesti állásokra érkezett, 14 százalékuk pedig Pest megyei pozíciókra.

A hirdetések 43 százaléka nem ír elő kötelezően nyelvtudást, azonban számos hirdetés elvár valamilyen szintű angol- (40 százalék), illetve német nyelvismeretet (11 százalék). A hirdetések feladása szerint a legnagyobb hirdetők listáját a Tesco, az IT Services, illetve a Trenkwalder vezetik.

HOZZÁSZÓLÁSOK