Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb multi élelmiszeres áruházaknál a havi kereseti lehetőség jóval 200 ezer forint felett van, és ebben nincs is minden juttatás benne. Két számjegyű a béremelés ebben a körben, de alább nem is lehet adni, akkora az emberhiány náluk is. A boltos kiskereskedelem átlaga is egyébként közelítette a 20 százalékot 2017-ben a fizikai dolgozók béremelésében, így 2018-ban sem lehet alább adni előreláthatóan - olvasható a portálon.

A  friss összeállítás továbbra is a legnagyobb boltos foglalkoztatási kört jelentő eladó, pénztáros, árufeltöltő munkalehetőségekre irányul.

Megjegyezhető persze ugyanakkor annyi, hogy az Aldi 62 üzletvezetőt keres, 127 üzlet mellett. A Lidl most csak egy boltvezetőt keres, de helyettesből már 42-t (igaz, nála van boltvezető-helyettes-1 és boltvezető-helyettes-2 is, viszont nem keres már a korábban sokat emlegetett főpénztárosból).

Az összegzésben a blokkk.com továbbra is azt nézte, mi az, ami összehasonlítható (alapkérdés, hogy részmunkaidősök esetében is a nyolc órára vetített bér). A cafetériánál a vásárlási utalványokról van szélesebb körű információ, így ezek összege lett beépítve a lajstromba (annál, aki megadta).

Többen jelezték, hogy részmunkaidőnél ezt is nyolc órára kell vetíteni. Más béren kívüli juttatásokról nem volt túl közlékeny a többség, így azokról most nem esik szó. A műszak- és vasárnapi pótlékok sem összehasonlíthatók, az eltérő teljesítmények miatt, így most azok összege is kimarad, míg a túlórával sem lehet foglalkozni.

Bérek 2018-ban (ezer forint)
Cég és munkakörBruttó keresetCafeteriaÖsszesenMegjegyzés
Aldi bolti eladó (kezdő)27214284csak részmunkaidősöket keres
Aldi bolti eladó (tíz évmunkaviszonnyal)35214364-
Aldi árufeltöltő (kezdő)19212199-
Aldi árufeltöltő (tíz évmunkaviszonnyal)24812255-
Auchan áruházi dolgozó (induló)234n.a.n.a.n.a.
Auchan áruházi dolgozó (átlag)247n.a.n.a.n.a.
Lidl bolti dolgozó (kiemelt térség)282383202018. márciustól, cafeteria torzíthat
Lidl bolti dolgozó (vidék)252382902018. márciustól, cafeteria torzíthat
Penny Market fizikai dolgozó (összes)n.a.162532016-os beszámoló alapján
Spar áruházi dolgozó (kezdő)200n.a.n.a.van 13. havi juttatás
Tesco áruházi dolgozó19712209pótlékok nélkül
Tesco áruházi dolgozó (területi bérkiegészítéssel)21312225-
Forrás: céges honlapok, Blokkk.com-gyűjtés

Az óvatosság "kelendő portéka" az összehasonlításban

A Lidl például legutóbbi sajtóközleményében kétféleképpen számol (mindkét szám igaz). Egyrészt kiemeli, hogy a fizikai dolgozók körében az átlagos bruttó havi járandóság a fizikai dolgozók körében eléri a 365 ezer forintot. Feltételezhetően ebben a béren kívüli juttatásokból több van az utalványos cafetériánál. Pár sorral lejjebb ugyanis már úgy fogalmaz, hogy a bolti dolgozók 290-320 ezer forint járandóságot érhetnek el.

Támogat egészségügyi szolgáltatást, munkába járást is, tehát a rés kitölthető, de mi most a kisebb összeggel számolunk a jobb összehasonlíthatóság érdekében. Más is ad más juttatást, de ezek nincsennek számszerűsítve teljes körben. Feltételezték azt is, hogy a jelzett eltérés a területi különbség, ami eddig is volt (mintegy húszezer forint havonta).

A Penny 2017-ben közel 25 százalékkal emelte a fizikai dolgozók fizetését, közleménye szerint. 2018-ra a piaci átlag feletti emelést tervezett. Ez szerényen mérve egy 15 százalék körül emelést kellene jelentsen, hát mi ezzel számolunk (diszkont körökben e körül jár, ettől nem nagyon maradhat el, de lehet cáfolni, örülünk neki). Cafetériában kétfélét ad, Erzsébet utalványt és Szép Kártyát, ezért ezeket összeadta a blokkk.com