BUX
36940

Ennyi pénzt szán a kkv-knak a kormány

Öt új konstrukció kialakításával és több régi meghagyásával összesen 328 milliárd forintot szán a kkv-szektor támogatására a kormány az átalakított Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül 2013 végéig.

F. Szabó Emese, 2010. december 3. péntek, 19:05

A Napi Gazdaság pénteki számának cikkeA Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által ismertetett akciótervek szerint négy prioritása lesz a Gazdaságfejlesztési Operatív Programnak: a kutatás-fejlesztés, a vállalkozások komplex fejlesztése, az üzleti környezet és a pénzügyi eszközök fejlesztése.A legtöbbet a vállalkozások komplex fejlesztésére szánná az NFÜ a vitára bocsátott tervezet alapján: három év alatt évi 51 milliárd forintot osztanának ki a vállalkozásoknak.A prioritásban két új konstrukciót terveznek. Ezek egyike egy kifejezetten mikrovállalkozásoknak szánt kombinált támogatás, amelyet mikrohitellel terveznek kombinálni. Évente ötmilliárd forint lesz a keret. Vélhetően az eszközbeszerzésre, fejlesztésre, ingatlanfejlesztésre fordítható, ötvenszázalékos támogatottságú konstrukció másik része lesz finanszírozható a hitelből.Ennél valamivel kevesebbet szánna az NFÜ a munkahelyteremtésre. A mikro- és kisvállalkozásoknak szánt program évi hárommilliárd forint támogatással számol, ami a bérköltségekben jelenhet meg.A többi konstrukció - ezekben van a legtöbb pénz - már eddig is működő technológiai fejlesztéseket tartalmaz. Az akcióterv háromszázalékos nettó árbevétel-növekedést és a hozzáadott érték 1,5 százalékos emelkedését várja a támogatásoktól.

A második legnagyobb összeget kutatás-fejlesztésre szánná a fejlesztési terv: három év alatt összesen 120 milliárd forintot. Itt a meglévő konstrukciókhoz - piacorientált k+f, vállalati innováció - egy új kapcsolódik. Az innovatív kkv-k évente kilencmilliárd forintot kaphatnának. Az akcióterv azzal számol, hogy 16 százalékkal emelkedik a kkv-k k+f ráfordítása a 2005-ös bázisnak tekintett 89,7 milliárd forintról - ennek hatásaként pedig harminc százalékkal több szabadalmi bejelentést és nyolc százalékkal magasabb alkalmazotti létszámot várnak.Az üzleti környezet javítására három év alatt az eddigi 20 helyett 55 milliárd forintot különítene el az NFÜ.A meglévő logisztikai és klaszterfejlesztések mellett új konstrukcióként jelenik meg a rejtélyes elnevezésű versenyképességi program. A konstrukcióba belefér az eszközbeszerzés, a know-how-beszerzés, ingatlanbérlet, -beruházás költsége, piacra jutás, tanácsadás vagy a munkavállalók bérköltsége. Évi tízmilliárd forint a forrás, s azt lényegében bármilyen vállalkozás igénybe veheti.