Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Posta foglalkoztatottainak átlagos létszáma 2016 végén az utolsó negyedévben 29 880 fő volt - írja a portál, a társaság honlapjára feltöltött dokumentum alapján. Ez 243-mal több a harmadik negyedévinél, ami az elmúlt évek tendenciáit tekintve mindenképpen meglepő, hiszen hosszú ideje nem volt példa arra, hogy két egymást követő negyedévben is bővüljön a foglalkoztatottak száma. Márpedig 2016-ban a július-szeptember közötti időszakban is 135 fős pluszt mutatnak az adatok.

Ám hiába a második félévi létszámbővítés, éves viszonylatban továbbra is csökken a dolgozói létszám. 2016 egészében átlagosan 429 fővel kevesebb dolgozóval szolgáltat a posta.

Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy ez nem csak és kizárólag leépítéseket jelent, hiszen egyes pozíciók megszüntetése, a feladatok újraosztása, racionalizálása mentén is apadhat a létszám. A Magyar Postánál 2012 elején kezdődött ez a folyamat, melynek eredményeként mára már 4107 fővel dolgoznak kevesebben a társaságnál. (Az évtizedes csúcson 2011 végén jártak: az állami cég akkor több, mint 34 ezer főt foglalkoztatott.

További elvándorlás fenyeget

A Magyar Posta mintegy kétszáz betöltetlen álláshelyről nyilatkozott, az üresedések oka a nyugdíjba vonulás és a "lemorzsolódás".

A lapunk korábban az ágazati szakszervezetektől úgy értesült, hogy a postai foglalkoztatottak mintegy 40 százalékának - körülbelül 12-13 ezer embernek - az alapbére nem haladja meg a garantált bérminimumot (jelenleg bruttó 161 ezer forint), s további 7-8 ezer dolgozó keres csak kevéssel e fölött, mivel érintett a bértorlódás miatt.