A Hajléktalanokért Közalapítvány nettó 1 milliárd 629 millió forint keretösszegben adott megbízást a Háncs Kft.-nek arra, hogy a fedél nélkül élők számára étkezési csomagot készítsen munkanapokon, 2018-tól 2020 végéig. A céget közbeszerzésen választották ki, az eljárás érdekessége, hogy a megelőző évvel ellentétben nem hét, illetve 12 hónapra, hanem három évre kötöttek szerződést a nyertessel, amely mindössze egy forinttal tett kedvezőbb árajánlatot egy adag elkészítésére vonatkozóan, mint a második legalacsonyabb ajánlatot benyújtó versenytársa - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) közzétett eredménytájékoztatóból.

A Hajléktalanokért Közalapítvány a 2017. augusztus végén megjelent közbeszerzési felhívásában közölte, hogy a legalacsonyabb árat benyújtó ajánlattevővel fog szerződést kötni. A feladat ellátását a teljesítési helyek alapján négy részre osztották, a Háncs Kft. mind a négy részteljesítésben nyert, adagonként 549 forintos árajánlattal. A GMG-Car Kft. ennél egy forinttal drágább ajánlatot tett, 550 forintosat, míg a harmadik pályázó, a Junior Zrt. 605 forintosat. A közalapítvány a második, tárgyalásokat is tartalmazó közbeszerzésen hirdette ki győztesnek a Háncs Kft.-t, az első eljárást az érvénytelen ajánlatokra hivatkozva eredménytelenítette. Az első eljáráson még több versenytársa volt a Háncsnak, a fülöpjakabi székhelyű Szikra-Vill Kft., a gyöngyösfalui GMG-Car Kft., a budapesti Junior Zrt., valamint közös ajánlattevőként a dunakeszi Teletár Ételfutár Kft. és a budapesti D+M Vendéglátó Kft.

A kiírás szerint a nyertes cég naponta (hétköznaponként) 3100-3500 adag ételt szállíthat.

Ételosztás, de nem az utcán - négymilliárdért

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2016 decemberében jelentette be, hogy 4 éven át 4000 hajléktalan ember kaphat egy tál meleg ételt hétköznaponként, összesen bruttó 4 milliárd forintból a fedél nélkülieket ellátó-segítő intézményeken keresztül egy uniós és hazai forrású programnak köszönhetően. (Az összegből 190 millió forintot költenek az addiktológiai és mentális betegségben szenvedő hajléktalanok állapotfelmérésére és kezelésére - a szerk.) A programot a "minisztérium egyik megbízható szövetségese", a Hajléktalanokért Közalapítvány - más partnerekkel együttműködve - szervezi meg az ország 137 hajléktalanokat ellátó intézményében.

Czibere azt is elmondta, a kormányzat nem híve az utcai ételosztásnak, inkább azt szeretnék, hogy az embereket olyan szolgáltatási környezetbe vonzzák, ahol más segítséget is kaphatnak. A hajléktalanok előre csomagolt készételeket kapnak, az ebédet kiosztó intézményeket ezért hűtőkkel és mikrohullámú sütőkkel látták el.

A Hajléktalanokért Közalapítvány európai uniós támogatással finanszírozza a beszerzést - az általa megvalósított Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében a Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása RSZTOP-3.1.1-16-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében.

A közbeszerzési dokumentum szerint az étkezési csomagokat felnőttek (19-69 év közötti korosztály) számára kell elkészíteni, hűtött, címkézett, dézsmabiztosan zárt, mikrohullámú sütőben melegíthető készétel formában (amelynek a fogyaszthatósági ideje minimum a szállítást követő 2 nap); az ételhez műanyag evőeszközt is mellékelni kell, zárt csomagolásban.

A feladat az 1-4. részre tett ajánlat alapján
Teljesítés helyeMin. adag/munkanap (Ettől eltérés lehetséges, max. adag)Előzetesen becsült érték (M Ft)Végleges vállalási ár (M Ft)
Kiskunhalas, Szeged, Kiskunfélegyháza, Szentes, Kecskemét, Békéscsaba, Békés, Kiskunmajsa, Orosháza, Szolnok, Budapest777 (1169)558,6402,9
Pécs, Kaposvár, Győr, Nagykanizsa, Szombathely, Zalaegerszeg420 (590)289,9209,1
Debrecen, Fehérgyarmat, Nyíregyháza, Tiszaújváros, Salgótarján, Miskolc, Kazincbarcika, Sátoraljaújhely, Hatvan, Budapest989 (1483)709,6511,9
Tatabánya, Esztergom, Oroszlány, Székesfehérvár, Várpalota, Ajka, Tapolca, Veszprém, Tata, Budapest975 (1467)700,9505,7
Forrás: TED

Kedvezőbb ár?

A Háncs Kft. adagonkénti 549 forintért szállít, három évre összesen 1,6 milliárd forintért. Tavaly két vállalkozás szállíthatott, a GMG-Car Kft. adagonként 690 forintért, a Junior Zrt. pedig 408, illetve 458 forintért - velük hét, illetve 12 hónapra szerződtek, összesen 734 millió forintért.

A Háncs Kft. a honlapja szerint több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik, főként rendezvényekhez kapcsolódó vendéglátással foglalkozik, az elmúlt években részt vesz a közétkeztetésben is. A cég 2016-ban 270 millió forintos nettó árbevétel mellett 37 milliós adózott eredményt ért el, míg két évvel korábban, 2014-ben még ennél mintegy 100 millióval kisebb, 172 milliós forgalommal és 12 milliós eredménnyel zárt - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

A nyertessel 2017. december 30-án kötöttek szerződést. A közbeszerzésen az az ajánlattevő indulhatott, amely rendelkezett az elmúlt három évben a felhívásban részenként meghatározott adagszámra vonatkozó referenciával, valamint egy szakács és egy dietetikus végzettséggel rendelkező szakemberrel. Az árbevételre vonatkozóan nem határoztak meg limitet, az adózott eredmény nem lehetett az utolsó három lezárt üzleti évben egynél több alkalommal negatív.

A nyitóképen Czibere Károly államtitkár a Hajléktalanokért Közalapítvány Szobi utcai nappali melegedőjében tartott ételosztáson 2016. december 22-én. Forrás: MTI Fotó/Marjai János.