Amikor a Mol hív egy létesítmény átadására, mindig valamilyen Patyomkin dolgot kell átadni, most viszont a beszéd után egy igazi üzemet is láthatunk majd - fejezte ki örömét Orbán Viktor miniszterelnök Tiszaújvárosban a Mol butadién üzemének átadó ünnepségén. Ezután a miniszterelnök, Mengyi Roland országgyűlési képviselő és Hernádi Zsolt együttes erővel tekerték el az üzem elindítását jelképező - a miniszterelnök szerint kormányra emlékeztető - fém kereket, amivel megindult a vegyi anyagok áramlása a csövekben.

Évi 6-10 milliárd forinttal növelheti a Mol csoport eredményét a 130 ezer tonna kapacitású butadién üzem - mondta el Hernádi Zsolt a Mol csoport elnök-vezérigazgatója Tiszaújvárosban. A butadién üzem mellett egy új szintetikus gumigyár alapkövét is letették, mely további két év múlva a mostani üzem 35 milliárdos beruházási költségének mintegy duplájáért épülhet meg.

Az üzem az évi mintegy 5 millió gumiabroncs elkészítéséhez előállított butadiént egy eddig is készülő vegyipari melléktermékből állítja elő. Egyben évi 5900 tonna hidrogén üzemanyagot is termel, amit a Mol saját energiaszükségletének kielégítésére fordít, ezzel 42 ezer tonnával csökkentve saját szén-dioxid kibocsátását.

Az új alapkőletétellel egy JSR-Mol vegyesvállalat alakul, mely évi 60 ezer tonna műgumit állít majd elő hozzávetőlegesen újabb két év múlva. A butadién üzem alapkőletételére 2013 október 15-én került sor a mostanihoz hasonlóan, szintén Orbán Viktor részvételével. Az új üzem 51 százalékban japán, 49 százalék Mol részvétellel évi ötmillió gumiabroncsot lesz képes előállítani.