Ennyivel drágulhat a pálinka és a keserűlikőr

Mintegy 10-20 százalékkal növelné a pálinkák és a gyógynövényi eredetű égetett szeszek fogyasztói árait, ha e termékekre is ki kellene terjeszteni a népegészségügyi termékadót (NETA). Bár az Európai Bizottság most felszólította Magyarországot, hogy két hónapon belül változtasson a mai szabályozáson, még évekbe telhet, míg az ügyben döntés születik.
K. Kiss Gergely, 2018. május 18. péntek, 13:15
Fotó: Shutterstock

Mindenképpen drágítaná a pálinkák és a gyógynövényi alapú égetett szeszek - alapvetően keserű likőrök - bolti árait, ha a NETA e termékre is érvénybe lépne - nyilatkozta a portálnak Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület elnöke, aki a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója is.

Magyarország a fontos nemzeti termékeknek tartott pálinkákra és gyomorkeserűkre az adót nem terjesztette ki, de emiatt az Európai Bizottság (EB) 2016-ban kötelezettségszegési eljárást indított, mert e szabályozást az uniós joggal ellentétesnek és diszkriminatívnak találta. Most pedig az EB két hónapos határidőt adott arra, hogy az új kormány a NETA-t a pálinkákra és a keserű likőrökre is kiterjessze.

Barabás szerint a NETA esetleges kiterjesztése a pálinkáknál összességében 10-15 százalékkal, a gyomorkeserűknél 15-20 százalékkal növelné a bolti árakat. Mind a pálinkák, mind a gyógynövény alapú likőrök magasabb hozzáadott értéket képviselnek, így előállításuk is nagyobb költséggel jár. Emiatt a NETA alkalmazásával e termékek jobban drágulnának, vagyis versenyhátrányba kerülnének más szeszes italokhoz képest.

Rövidtávon nem kell számítani arra, hogy a NETA miatt a pálinkák és a gyomorkeserűk ára emelkedne. Bár az Európai Bizottság várhatóan a luxemburgi Európai Bírósághoz fordul, ha Magyarország nem tesz eleget a mostani felszólításnak, a bíróság előtti procedúra hosszúra nyúlhat. Ezért még évekbe telhet, mire az ügyben luxemburgi ítélet születhet, és egyelőre azt sem lehet kizárni, hogy Magyarország lesz a nyertes a perben.

HOZZÁSZÓLÁSOK