Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetési alapokba 11,5 milliárd forint friss tőke érkezett februárban, jellemzően az ingatlanalapokba érkezik a friss tőke, míg az abszolút hozamú alapokból távozik.

Az ingatlanalapokba februárban 26 milliárd forint friss tőke érkezett. A beáramló tőke hozama miatt összességében 1,8 százalékkal nőtt vagyonuk. A pénzpiaci alapok száma és vagyona is (11,7 százalékkal) tovább csökkent a múlt hónapban, ugyanis egy uniós rendelet előírásai jelentősen szigorítják a működési feltételeket.

A kötvényalapok közül a rövid futamidejű kötvényalapoknál látható nagyobb tőkebeáramlás, igaz ez technikai jellegű okok miatt történt. A kötvényalapok vagyona összességében 1 százalékkal nőtt februárban.

A részvényalapokba 4,5 milliárd forint tőke érkezett és a hozamok is kedvezően alakultak, összességében a részvényalapok vagyona 2,6 százalékkal nőtt. A tőkevédett alapoknál mindössze fél milliárd forintot tett ki a tőkebeáramlás, a 4,2 százalékos vagyonnövekedés elsősorban a hozamoknak köszönhető.

Az abszolút hozamú alapokból februárban 10,5 milliárd forint távozott. A hozamok azonban pozitívan alakultak, ha nem is teljesen tudták kompenzálni a tőkekivonást, de annak mértékét csökkentették, a vagyon összege csak 0,2 százalékkal csökkent.

A származtatott alapoknál az év második hónapjában az értékesítéseket 4,2 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltások. Mivel a hozamok sem alakultak kedvezően, így 3,3 százalékkal csökkent az ilyen alapok vagyona.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál az év második hónapjában kisebb tőkebeáramlás volt, a hozamok is kedvezően alakultak, így a vagyon nagysága 2,7 százalékkal emelkedett.