A 2020-as évben tanúi lehettünk annak, hogy milyen erőt képviselnek a nők vezetőként a Covid-19 válság idején. Női vezetők innovatív megközelítéseket mutattak fel mind helyi, mind országos szinten. A frontvonalban jelenleg is folyamatosan dolgoznak nők azon, hogy a lehető legkisebbre korlátozzák a koronavírus-járvány hatásait, miközben a járvány leküzdésén dolgozó kutatócsoportok többségének élén is nők állnak.

Azonban minden erőfeszítés és vezető szerep ellenére a járvány hosszabb távú hatásai nehézségek elé állítják a társdalom női tagjait. Sokuk szakmai és személyes életét borította fel a pandémiás helyzet, és ez gyakran pénzügyi kiszolgáltatottsággal is jár, mivel sokakat egyből elbocsátottak, míg mások kénytelenek nap mint nap nehéz döntéseket hozni vagy akár fizetés nélküli munkát vállalni.

QP | Quality Placement

Többek között ezekről a témákról, a járvány miatti kihívásokról, munkájukról beszélgetnek az Európai Parlament online sajtószemináriumán Karikó Katalinnal a BioNTech RNA Pharmaceuticals első alelnökével, az mRNS-technológia kutatójával, Maria Rosaria Capobianchival, a Lazzaro Spallanzani Virológiai Laboratorium vezetőjével, valamint Susana Solís Pérez (Renew, ES) EP-képviselővel, a nemek közötti egyenlőség előmozdítása a természettudományi, technológiai, mérnöki és matematikai (STEM) oktatásban és karrierben nevű program jelentéstevőjével (FEMM Bizottság).

A beszélgetés magyar tolmácsolással itt követhető:

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.