Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az építőipar, építőanyagipar, építésgazdaság volt a fő téma a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs legutóbbi ülésén - közölte Varga Mihály. Az ágazat megérdemli a figyelmet, a 110 ezer vállalkozással működő szektor 340 ezer embernek ad munkát - tette hozzá Varga..

Varga elmondta, a törzs ülésén megtárgyalták a szakmai szervezetek, intézmények, vállalkozások javaslatait, amelyek közül  a következőket fogadták el:

  • Gyorsítani kívánják és egyszerűsítik a hatósági eljárásokat, az engedélyezést, a környezetvédelmi hatásvizsgálatot és a közművekkel kapcsolatos ügyintézést.
  • Automatikusan meghosszabbítanák a beruházás végéig azokat az építési engedélyeket, amik a veszélyhelyzet végét követő egy évben járnak le.
  • Lengyel és német mintára hatékonyabbá teszik az építésügyi műszaki szabályozást és szabványrendszert.
  • Egy 10 pontos bürokráciacsökkentő intézkedéssorral az építési és elektromos csatlakozási eljárások hosszát közel felére csökkentik.

Létrehoztak egy építőipari akciócsoportot Gyutai Csaba vezetésével. Az akciócsoport közvetlenül és napi szinten foglalkozik az építőipari kapacitások bővítésével és a beruházások felgyorsításával.

Ő fogja vezetni az akciócsoportot

Az építőipari akciócsoportot vezető Gyutai Csaba, egykori zalaegerszegi polgármester, a Budavári Kft. és a Várgondnokság Kft. korábbi vezetője, akinek, mint azt a 24.hu megírta, a várbeli botrányok és lassuló beruházások miatt is kellett  távoznia. A portál szerint az irányítása alatti időszakról készült átvilágítás döbbenetes szabálytalanságokat tárt fel.