Ömlött a pénz a kasszába a pánikvásárlások miatt

Jelentős részben a pánikszerű építőanyag-felvásárlásnak köszönhetően az egy évvel korábbinál 36,8 százalékkal nagyobb, 5,5 milliárd forint belföldi forgalmat bonyolított le a Mapei Kft. az első negyedévben - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Csernátony Csaba, 2020. április 15. szerda, 11:24
Fotó: Getty Images

Sokan féltek, hogy a koronavírus miatt tartós áruhiány lesz az építőiparban, ami felvásárlási lázat indított el a kivitelezők körében. A pánik gyorsan megszűnt, a kivitelezők látják, hogy szükségtelen építőanyagot "bespájzolni", nem kell hiánytól tartani - mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Az elmúlt hetek vásárlási rohamai után normalizálódott a helyzet a Mapei - évente 76 ezer tonnányi terméke előállító - sóskúti gyárában, a készletek újra biztonságos szintre emelkedtek a vállalatnál. Megoldódtak a nemzetközi szállítási nehézségek is. Az olaszországi Mapei-üzemek folyamatosan termelnek, az alapanyag-ellátás biztosított, kisebb csúszások azonban előfordulhatnak.

A Mapei az év hátralévő részében az építőipar kismértékű lassulására számít, úgy látják, a generálkivitelezők termelnek, a projektek kivitelezése a nehézségek ellenére folyamatos, a lakossági beruházások sem lassulnak számottevően, mert a kényszer-homeoffice és kényszerszabadság miatt számos kisebb munkát előrehoztak az emberek, ami csökkentheti az elhalasztott felújítások kedvezőtlen hatását. Az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazással foglalkozó Mapei Kft. 198 főt foglalkoztat, 2019-ben 19,4 milliárd forint volt a nettó belföldi árbevétele.

HOZZÁSZÓLÁSOK