Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi cégalapítási és cégtörlési számok alapvetően pozitív ágazati hangulatról árulkodtak egész évben, és kisebb-nagyobb kilengésektől eltekintve a termelési volumen is egyenletes növekedést mutatott - áll az Opten céginformációs szolgáltató adataiban.

Egy év alatt több mint 55 százalékkal több cég indult, mint amennyi megszűnt. Más ágazatok meg se tudták közelíteni ezt az értéket - mondta Pertics Richárd, az Opten Kft. elemzője.

A magas cégalapítási szám jelentős részben a továbbra is magas keresletnek és a pozitív ágazati környezetnek köszönhető. A termelési volumen 2019 éves átlagában 24 százaléki körüli növekedést produkált 2018-hoz képest, és ez 7 százalékponttal magasabb 2018 - szintén erős - növekedésénél is. Mind az épületek építése, mind az egyéb épületek építményfőcsoport szépen alakult, de a két főcsoport közül egész évben az épületek építése növekedett erősebben.

A magas - és továbbra is növekvő - cégalapítási számok és a csökkenő cégtörlési értékek meredeken növekvő vállalkozási számhoz vezettek. 2019 során 5835 építőipari cégalapítás mellett csak 3755 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, így jelenleg már közel 54 ezer vállalkozás működik a szektorban.