Bár a 2015-höz képest elért 49 százalékos emelkedésével a magyar építőipar az európai mezőny egyik legjobbja. Horvátország és Románia a közel 30 százalékos növekedésével szintén az élmezőnyben van, ám Franciaországban és Spanyolországban ezzel párhuzamosan visszaesés volt.

Az ötéves időtávon elérte jó eredmény ellenére a magyar építőipar továbbra is a szektor továbbra is munkaerő- és mérnökhiánnyal küzd - derül ki az ágazat egyik jelentős szereplője, a KÉSZ-csoport összefoglalójából.

A társaság szerint a tartós építőipari fejlődéshez egyik alappillére, hogy az ágazat megfelelő perspektívát nyújtson a magyar dolgozóknak, így a fiatal pályakezdőknek is. "A KÉSZ Csoport számára kiemelten fontos kérdés a fiatalabb generációk szakmai támogatása. A vállalat már eddig is indított szakképzéseket oktatási intézményekkel együttműködésben, ahol építőipari hiányszakmákat tanulhatnak a fiatalok" - mondta Metykó Tibor, a KÉSZ Csoport marketing- és vállalati kommunikációs igazgatója.

A társaság most pedig elindított egy versenyt, amelynek célja, az építőmérnök-képzés népszerűsítése. A mérnökjelölteknek több körben kell bizonyítaniuk a szakmai rátermettségüket. A verseny fődíja 2 millió forint és egy gyakornoki lehetőség a KÉSZ-csoportnál. A második helyezett 500 ezer forinttal, míg a harmadik helyezett 250 ezer forinttal távozhat.