Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt egy évben az országos átlagnál nagyobb arányban kerültek fizetésképtelenségi eljárás alá az építőipari, valamint az ahhoz kapcsolódó, fafeldolgozással, nemfém ásványi termékkek gyártásával (például cementgyártó), fémalapanyag- és fémfeldolgozási termékek gyártásával foglalkozó cégek - állapította meg a Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő elemzésében.

Rossz teljesítményével a magasépítés emelkedik ki a sorból, mivel az iparágban 100 cégből, több mint 7 csődölt be az elmúlt esztendőben, míg magyarországi átlag "csupán" 3,19 százalék. Az építőipar 5,68 százalékos és a fafeldolgozás 4,53 százalékos bedőlési arányával az összes iparág tekintetében is a két legnagyobb valószínűséggel fizetésképtelenné váló szektor hazánkban. Az épületek építése láthatóan sokkal kockázatosabb iparág, mint például az útépítés, vagy az olyan építőipari szakmunkák, mint például a padlóburkolás.

A fizetésképtelenség miatti felszámolásokon és csődökön kívül a cégek saját maguk által indított végelszámolásainak száma is megemelkedett az elmúlt időszakban. A korábbi havi 60-70 végszámolás helyett, 2011 év elején havi 130-160 végelszámolás indult az épületek építésével foglalkozó szektorban. Az elmúlt hónapok megugró végelszámolási számai arra engednek következtetni, hogy még  várni kell az építőipar várva várt fellendülésére, egyre több cég megy csődbe, vagy érezi úgy, hogy már nem érdemes tevékenységét tovább folytatnia - állapította meg a D&B.

Az építőipari cégek fizetési ideje 20 nappal több, mint más szektorokban, ugyanis míg a magyar cégekre jellemző átlagos pénzhez jutási idő 49 nap, az építőiparban ez a szám átlagosan 69 nap. Míg Magyarországon átlagosan a számlák 54 százalékát egyenlítik ki időben a cégek, az építőiparban 41 százalékát.