A fejlesztés 40 százalékban technológiai megújulást jelent, míg 26 százalék nyilatkozott úgy, hogy létszámbővítést is elképzelhetőnek tart. A felmérés megállapította, hogy a gazdasági épületekkel rendelkező cégek közel negyede (22 százaléka) újítaná fel, illetve bővítené már meglévő épületeit. Azon cégek 49 százaléka, amelyek 5 éven belül fejleszteni szeretnének, már 1 éven belül is szívesen felújítanák gazdasági épületeiket, de 37 százalékuk szívesen belefogna akár új építésbe is a következő 12 hónap során - olvasható a GfK kutatásában.

A modernizációra szükség is van, hiszen miközben magyarországi kis- és középméretű vállalkozások 77 százaléka rendelkezik kiszolgáló funkciókat ellátó épülettel; 60 százalékuk raktárral, 51 százalékuk műhellyel, ezen épületek többsége (52 százalék) legalább 20 éves.

A legrosszabb az agrárszektorban a helyzet, hiszen itt 64 százalék birtokol két évtizednél idősebb épületet, így nem meglepő, hogy az ő körükben felülreprezentált a felújítási szándék: közel harmaduk (32 százalék) öt éven belül meglévő gazdasági célú épületeinek felújítását, bővítését is tervezi, ezen belül is a raktárépületekhez nyúlnának a legtöbben (52 százalék). A felújítást, bővítést tervező ipari cégek elsősorban a műhelyként, üzemként funkcionáló épületeket (77 százalék), illetve a raktárépületeket (49 százalék) újítanák fel, vagy bővítené.

A cégek közül sokan (36 százalék) komplett épület-felújítást terveznek, a legnépszerűbb felújítási munkák közé az alapterület növelés, hozzáépítés (23 százalék) és a tetőfelújítás (21 százalék) tartozik. Ezek után nem meglepő, hogy a tervezett felújítások büdzséje az esetek túlnyomó többségében (67 százalék) meghaladná az 5 millió forintot, míg az új építéseknél a legalább 10 milliós költségvetés az általános (78 százalék). A pénzt a többség önerőből finanszírozná, de sokan vannak azok is, akik pályázati forrást használnának erre a célra.