Rendőrség vizsgálja Mészárosék vasútépítését - vajon mit találnak?

Az előzetesen becsült nettó 3,8 milliárd forint helyett 8,7 milliárd forintért épülő, 1,3 kilométeres érdi vágányszakasz miatt tett feljelentést az LMP. A feljelentést a Legfőbb Ügyészség a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályának küldte meg - írta az Átlátszó.
Domokos Erika, 2019. február 15. péntek, 12:25
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A becsült beruházási értékhez képest 125 százalékkal magasabb, 8,7 milliárd forintos árajánlatot tevő konzorcium nyerte meg tavaly októberben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) Érd és Érd Alsó közötti,1,3 kilométeres vágányra és kapcsolódó létesítményekre kiírt közbeszerzését. A konzorcium tagja Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos két családi cége, a V-Híd Zrt. és az R-Kord Kft.

A becsült értékhez képest ötmilliárd forintot kitevő felár és a tender körülményei miatt Vágó Gábor, az LMP politikusa feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen - olvasható az Átlátszó cikkében.

Az LMP érdi szervezetének vezetőségi tagja, Tetlák Örs azt mondta az Átlátszónak, hogy nem az infrastrukturális fejlesztésekkel van gondjuk. "Az a problémánk a NIF-fel, hogy ha kiír bármilyen körbeszerzést, annak az értéke hogyan emelkedhet 125 százalékkal az eljárás befejezésekor? Itt valami egészen bizonyosan nem stimmel" - mondta az érdi politikus arra utalva, hogy a pályázók mindegyike nagyjából ugyanakkora, egymáshoz közeli ajánlatot tett. (A nyertesen kívül pályázott a Konszenzus Pannónia Zrt., a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Strabag Vasútépítő Kft. is.)

A kérdéses feljelentést a Legfőbb Ügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának küldte meg" - közölte a vádhatóság kirendelt sajtószóvivője január végén az Átlátszó érdeklődésére. Havrán Ákos szóvivő hozzátette, hogy a feljelentéssel kapcsolatban a rendőrség hozza meg az érdemi döntést. Az elmúlt napokban azonban az üggyel kapcsolatban sem a rendőrség, sem az állami NIF Zrt. nem válaszolt az oknyomozó portál kérdéseire.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Der_Zahnarzt, 2019.02.15 21:40

Mutyimaffia! Amit a farhátkommandós hülyenyuggerek választottak a nyakunkra, az adónkból kitartott féleszűek!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2019.02.15 20:22

1,35km 80km/h sebességre alkalmas összekötővágány. Egy 16m-es nyílású vasúti híddal, néhány váltóval.
A NIF-nél elképzelni nem tudták, hogy ez 3,8Mrd-nál többe kerülhet.
Erre pofátlanul beírnak 8,6MrdFt-ot. Amennyiért teljesen még meg sem fogják csinálni, mert az ETCS-2-höz hiányzik a rádiós infrastruktúra, különben is kell a fasznak ETCS-2 egy összekötő vágányon. (Amikor ott a 75Hz-es jelfeladás!)

Ez - szerintem - a lopás minősített esete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Anonymus33, 2019.02.15 13:19

Hogy mit fognak talalni? Egy jo vastag boritekot, es utana csend lesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html