Ők ma is ugyanazon befektetéssel rendelkeznek a számlán, szemben azzal a mintegy 18 700 ügyféllel, akik megnyitották 2010-ben - mondta el Nyitrai Győző, az OTP vagyonkezelési és befektetési szolgáltatások igazgatója mai sajtótájékoztatóján. Ők átlagosan 200-250 ezer forintot spóroltak azzal, hogy rászánták az időt. A mintegy 1,7 millió értékpapírszámlából csak mintegy 280-300 ezer a tartós befektetési számla.

Az idei év azért különleges a tbsz szempontjából, mert az év végével lejárnak az első számlák, amelyeket 2010-ben nyitottak az ügyfelek. Az NGM egy hónappal ezelőtti állásfoglalása szerint a tbsz számlák sorsa öt év elteltével - azaz az első, 2010-es számlák lejártával most év végén - a megszűnés vagy a meghosszabbítás, a teljes számlaállományra vonatkozóan. Részkivét, ahogy az három év elteltével még megtörténhetett, 10 százalék adóteher mellett, az állásfoglalás értelmében nem lehetséges. Így az ügyfeleknek választaniuk kell, hogy megtakarításaikat teljes egészében, egy forint kivétele nélkül folytatólagosan tbsz számlán hagyják vagy felbontják azt. E meglehetősen szigorú NGM álláspont - azaz a részkivét lehetőségének teljes megtiltása - fellazításával már az OTP is próbálkozott, sőt a bankszövetség jelenleg is küzd ezért, de egyelőre semmi jele a változtatás szándékának.

Előbbi lehetőség esetén az OTP-nél az év végéig nyilatkozniuk kell erről a szándékról, az utóbbinál semmit nem kell tenniük. Emiatt szeretné Nyitrai Győző az ügyfelek figyelmét arra felhívni, hogy érdemes nyilatkozniuk. Ezzel ugyanis csak meghosszabbítják az időt, ami rendelkezésükre áll a választásra, hiszen ha pénzre van szükségük, bármikor felmondhatják a számlát, és az adót (jövőre 15 százalék és 6 százalék eho) akkor is csak az év végi árak után fizeti. A december 31-ig terjedő időszak akkor is adómentes marad, mintha megszűnt volna a tbsz számla január 1-jével.