Érdemes várni az ingyenpénzre

Pár nap múlva a lízingcégek megjelennek elektromosautó-finanszírozási termékeikkel, amelyeket a 21 százalékos kormányzati támogatással kalkuláltak. Ezért mind a cégeknek, mind pedig a magánszemélyeknek érdemes várniuk - hívta fel a figyelmet a Magyar Lízingszövetség.
Napi.hu, 2016. november 3. csütörtök, 10:45
Fotó: Napi.hu

Az, hogy tisztán elektromos személy- és kisteherautók állami támogatással, bármilyen finanszírozással (nyílt vagy zárt pénzügyi lízing illetve operatív lízing) megvásárolhatók, arra utal, hogy az állam ösztönözni szeretné az elektromosautó-flották elterjedését is.

A szabályok szerint a magánszemélyek maximum 1 darab autóhoz, a cégek és költségvetési szervezetek pedig maximum 5 darab elektromos autóra kaphatnak támogatást, ezek a korlátozások a végfelhasználókra érvényesek.

A lízingszövetség szerint a villanyautó-támogatási program a magyar flottapiac bővülését is elősegítheti. Bár flottaszolgáltatás a cégek számára költséghatékonyan és rugalmasan kezelhető járműparkot biztosít, Magyarországon nemzetközi összevetésben alacsony a flottapiac aránya.

Az állami támogatást október vége óta lehet igényelni. A program keretében egy 15 millió forintnál olcsóbb autó bruttó vételárának 21 százalékát, maximum 1,5 millió forintot lehet vissza nem térítendő állami támogatásként megkapni. Az idén 2 milliárd forintos a támogatás keret, azaz több mint 1300 elektromos autó megvásárlását segíti az állam.

HOZZÁSZÓLÁSOK